Регистрация

Галет с фурми и орехи

Галет с фурми и орехи
Средно   |   Порции 4-6   |   Видяна: 2866

Портокалов сладък галет с ядки.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти

За пълнежа:

  • 60 г орехи, натрошени на едро
  • ¾ ч.ч. фурми, без костилки и нарязани на дребно
  • сокът на 1 портокал

За блата:

  • 1 ¼ ч.ч. брашно
  • ½ ч.ч. масло, охладено и нарязано на кубчета
  • ½ ч.л. сол
  • 1 с.л. захар + още малко за поръсване
  • 1 с.л. кардамон
  • настърганата кора на 1 портокал
  • 2-3 с.л. ледено студена вода
  • ¼ ч.ч. настърган неподсладен кокос
  • 1 жълтък
  • 1 ч.л. прясно мляко

Начин на приготвяне:

1. Пригответе първо блата, като смесите с блендер брашното, солта, захарта, портокаловата кора, кардамона и маслото до получаване на ронлива смес.

2. Добавете водата лъжица по лъжица, докато тестото започне да се затяга и да се оформя като топка. Сплескайте го, увийте го във восъчна хартия и го оставете във фризера за не по-малко от час.

3. Докато тестото се охлажда, пригответе пълнежа. Сложете продуктите за пълнежа в кухненски робот и ги разбийте, докато се смесят.

4. Когато тестото е готово за печене, леко намажете плоска повърхност с брашно и разточете тестото на кръг с дебелина около 2,5-5 см. и с диаметър около 20-25 см. Отрежете излишното тесто по края.

5. Поръсете с кокосови стърготини дъното на галета, като оставите краищата на галета празни. Намажете фурмите върху кокоса. Слоят фурми може да е дебел или да го сплескате с ръка.

6. Сгънете краищата на тестото върху слоя фурми, като надипляте, където желаете. Повдигнете внимателно галета и го сложете върху покрита с хартия за печене тава. Сложете го във фризера за 5-10 мин., за да се затегне.

7. Разбийте жълтъка с млякото. Когато галетът стане готов за печене, намажете блата му с яйчената смес и поръсете щедро със захар.

8. Печете галета в предварително загрята до 190°C фурна за 25-30 мин., докато придобие златистокафяв цвят.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 30 мин.
Време за готвене: 1 час

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта