Регистрация

Пудинг с фурми и карамел

Пудинг с фурми и карамел
Трудно   |   Порции 10   |   Видяна: 2544

Десерт, с който ще впечатлите гостите.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За пудингите:

  • 1 1/4 ч.ч. обикновено брашно и допълнително за поръсване
  • 1 1/4 ч.ч. фурми, без костилките, тънко нарязани на филийки по ширината им
  • 1/2 ч.л. сода за хляб
  • 3/4 ч.ч. вода (35-38ºC)
  • 1/2 ч.л. бакпулвер
  • 1/2 ч.л. сол
  • 3/4 ч.ч. кафява захар
  • 2 големи яйца
  • 1 1/2 ч.л. екстракт от ванилия
  • 4 с.л. неосолено масло, разтопено и охладено и допълнително за намазване

За карамеления крем:

  • 8 с.л. неосолено масло
  • 2/3 ч.ч. кафява захар
  • 2/3 ч.ч. пълномаслена сметана
  • ванилов сладолед за поднасяне

Начин на приготвяне:

На пудинга:

1. Загрейте предварително фурната на 175°C. Намаслете и набрашнете индивидуални купички за печене и ги постелете с изрязана хартия за печене, така че да се покрие дъното. Сложете купичките в тавичка, постлана с хавлиена кърпа.

2. Смесете половината фурми със содата за хляб и водата в купа или чаша, така че плодовете да са изцяло покрити. Оставете да се накиснат за 5-10 мин., отцедете и запазете вода. Заделете.

3. Смесете брашното, солта и бакпулвера в голяма купа.

4. В кухненски робот, разбийте останалите фурми с кафявата захар до хомогенност - около 5-7 завъртания на машината. Добавете заделената течност от накиснатите плодове, яйцата и ванилията, след това разбийте за около 10 сек. до получаването на гладка смес.

5. Без да спирате робота, налейте маслото на постоянна струя.

6. Изсипете тази смес в купата със сухите съставки и добавете накиснатите парченца фурми. Разбъркайте, докато всичко се смеси хубаво и плодовете се разпределят равномерно из тестото. Насипете течното тесто в приготвените преди това купички.

7. Кипнете вода и я налейте внимателно в тавичката за печене покрай купичките, но внимавайте да не плиснете в тестото. Трябва да достигне до средата на купичките. Покрийте здраво с алуминиево фолио, като ръбовете трябва да са хубаво затворени.

8. Печете 35-40 мин. или докато пудингът се надигне и се образуват малки дупчици по повърхността. Извадете веднага от водата и охладете купичките върху решетка за 10 мин.

За крема:

1. Разтопете маслото в средна тенджера на умерен огън. Прибавете кафявата захар и разбийте до гладкост. Варете докато захарта се разтвори напълно и сместа стане пухкава - 3-4 мин. (Внимавайте, защото захарта е много гореща и може да пръсне и да се изгорите.)

2. Налейте сметаната и разбъркайте енергично, за да се смеси всичко. Намалете огъня и оставете да къкри около 3 мин.

3. Свалете от огъня и покрийте, за да се запази топло.

При поднасяне:

1. Намажете 2-3 с.л. от крема в малка чинийка или плитка купа.

2. Обърнете чашката с пудинга в средата на съда с крема и извадете пудинга. Обелете хартията за печене, останала от дъното на съда.

3. Полейте пудинга с 1-2 с.л. крем и поднесете.

*Най-добре е да се поднесат още същия ден, в който са приготвени, но може да съхраните и в хладилника, но за не повече от 2 дни. В такъв случай, преди поднасяне, притоплете в микровълновата фурна.

 

Източник: оpensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 40 мин.
Време за готвене: 1 час

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта