Регистрация

Великденска дроб сарма със заливка



Великденска дроб сарма със заливка
Средно   |   Порции 6   |   Видяна: 2476

Агнешка карантия с ориз и пресен лук.

Оцени рецептата
Любима рецепта

По Великден е прието роднини да се съберат на празничен обяд, на който по традиция се поднася дроб сарма с агнешко. А как се приготвя - това разкрива Иван Зведев в канала си Кухнята на Звездев. Ястието не е сложно, само трябва да се снабдите с агнешки дреболии, като не е нужно да включвате черния дроб, защото той придава особен вкус, който не се харесва на всеки. Но пък на някои места в страната черният дроб на агнето е традиционна добвака към ястието - затова преценете сами.

Агнешките дреболийки се измиват и се слагат в подсолена вода. Добавя се черен пипер и се вари 20 минути след кипването. После месото се изважда и се охлажда, а бульонът от готвенето му се запазва. Докато мръвките къкрят, се приготвя оризовата част. В тиган с малко мазнина на умерен огън за кратко се запържва наситнен пресен лук. После се добавя добре измит ориз и се готви до "оцъкляне". Следва да се залее с обелени и рендосани домати. След малко къкрене се добавя прецеден бульон, като се смята на една част ориз - три части бульон. Маха се от огъня и се подправя с джоджен.

Охладените сварени дреболики се наситняват и се изсипват на дъното на тава. Заливат се с оризовата част и се пускат за 30 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. През това време се прави заливка за дроб сарма като в касерола се подгряват 2 с.л. вода и в тях се разтваря 1 с.л. брашно. Добавя се половин купичка кисело мляко и две яйца. Разбърква се и се притопля без да се кипва или запича. Дроб сармата се залива с яйчената смес и се допича до образуването на апетитна коричка.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 40 мин.
Време за готвене: 1:20 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта