Яденето на риба спира свиването на мозъка
Който си хапва рибка редовно, си гарантира по-голям мозък на старини и се предпазва от болестта на Алцхаймер.
Диетолози, хранителни експерти и учени не спират да повтарят: „Яжте риба!“. Месото й е нискокалорично, лесно разградимо от организма и богато на полезни вещества, подпомагащи редица функции на клетките и жизненовашни органи. Водните обитатели се включват в почти всички здравословни режими на хранене, а теорията, че риба трябва задължително да присъства като основно ястие на трапезата ни поне веднъж седмично, се е превърнала в истина за хората, водещи природосъобразен начин на живот.
Британски експерти установиха още една причина поради която рибоците трябва да влизат в менюто ни. С напредване на възрастта човешкият мозък намалява обема си, като неговото свиване води до появата на Алцхаймер. Оказва се обаче, че прословутите и обявени за изключително полезни хранителни компоненти в рибата – омега 3-мастните киселини спират този процес и помагат на главния ръководител на процесите в тялото - мозъка да запази размерите си в нормални граници.
Екипът от учени изследвал 500 британки – доброволки. Проучването стартирало, когато жените били на 70-годишна възраст. Два пъти в седмицата те трябвало да вечерят с богата на омега 3-мастни киселини риба. Изборът бил между сьомга, херинга, скумрия и сардини. Осем години по-късно при сравнителен анализ били отчетени и резултатите.
Възрастните жени, които си хапвали рибно меню веднъж на 3-4 дни имали средно с 0,7% по-голям мозък, в сравнение с наборките си, които ядяли вкусните водни обитатели по-рядко. Също така впечатление правило, че нито една жива дама в изследваната група не страдала от Алцхаймер, въпреки че било нормално на всеки 100 от тях да има по един регистриран случай.
Експертите са категорични, че човек трябва да мисли за спокойните си старини още докато е млад, затова има и вкусен начин да го направи.
ПОДОБНИ СТАТИИ
Петте грешки в храненето, които ускоряват и засилват появата на старческа деменция. виж още »
Редовната консумация на рибни продукти пази нежния пол от депресия. виж още »
Ако не искате рибата за Никулден да стане лигава и кашкава, преди да я вкарате във фурната, спазвайте няколко прости правила. виж още »
КОМЕНТИРАЙ