Регистрация

Как правилно се съхранява риба

05 Dec 2013   /   nina123   /   Видяна: 9800
Как правилно се съхранява риба

Ако не искате рибата за Никулден да стане лигава и кашкава, преди да я вкарате във фурната, спазвайте няколко прости правила.

В следващите 24 часа на територията на България хиляди рибоци от всякакви видове ще се превърнат в жертва на красивата никулденска трапеза, с която семейства и приятели ще посрещнат петъчната вечер, както повелява християнската традиция. И докато преди няколко десетилетия за Никулден задължително се ядеше шаран, то днес на лице е модерната тенденция, според която просто трябва да се хапне някакъв вид риба, без ограничения във вида й.

Разнообразието на пазара, особено в навечерието на празника, е зашеметяващо, а рецептите, по които може да се приготвят водните обитатели са предизвикателство за всяка домакиня да избере най-подходящата според вкуса на близките си. Мнозина са проявили благоразумието да не оставят за последния момент избора на риба и вече са докарали в дома си провизиите за утрешната вечеря, но тук идва друг тънък момент, за който предварително не е помислено. А именно – как да се съхрани рибата до утре, така че да не се изгубят вкусовите й качества. На този въпрос ние от kulinarno.bg ще ви отговорим сега.

1. Ако рибата е замразена – нещата са по-прости. Приберете я в камерата или фризера и я извадете да се размразява няколко часа преди да започнете с готвенето. Помнете, че след размразяване тя не бива да е топла, даже е добре леда по нея да не е напълно разстопен. Затова ние не препоръчваме програмите за размразяване на риба и меса в печките и микровълновите фурни, нито родния навик за поставяне върху парното. Просто оставете времето да си свърши работата.

2. Ако сте си взели охладена риба, но планирате да я замразите, то задължително не я осолявайте преди това, защото водното животно няма да успее да замръзне. Като цяло идеята прясната риба да се замразява само за ден съхранение не е удачна, но ако ще пребивава повече от два дни в хладилника ви – температурата под минус 10 градуса е задължителна.

3. Ако не искате да замразявате рибата си, защото има по-малко от 24 часа до готвенето й, трябва да спазите няколко стъпки. Първо и най-важно – почистете я хубаво и я измийте. Особено за шараните не си позволявайте да престояват с люспите и карантията. И не мийте в никакъв случай риба с топла вода – рискувате безвъзвратно да развалите вкусовите й качества и поведението на месото й в тавата и на масата. Нека водата бъде студена, ако слузта на „плувеца“ е много упорита – осолете и отмийте отново.

Когато е идеално почистена, осолете хубаво и отвсякъде. Втрийте с ръка в кожата на животното. След това задължително го увийте в найлонов плик или стреч фолио, където да има минимален контакт с въздуха. В противен случай месото ще изсъхне, а очите ще придобият особено неприятен вид. За финал сложете рибата в хладилник на възможно най-хладното място, където положителната температура се доближава до нулата. Така вашето рибе ще е в пълна готовност да се превърне в апетитна вечеря.

 

А ако още не сте решили как да го сготвите – вижте нашите предложения за НИКУЛДЕНСКИ РЕЦЕПТИ!

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Омарът – от затворническа храна до модерен деликатес

Освен много вкусно, месото на омарите е полезен мозъчен стимулант и силен афродизиак. виж още »

Дами, хапвайте риба за настроение

Редовната консумация на рибни продукти пази нежния пол от депресия. виж още »

Яденето на риба спира свиването на мозъка

Който си хапва рибка редовно, си гарантира по-голям мозък на старини и се предпазва от болестта на Алцхаймер. виж още »

КОМЕНТАРИ

anonymous11-03-2023
Am J Respir Crit Care Med 2000; 161 1963 1967 cheap cialis from india
anonymous13-11-2020
Medicament information sheet. What side effects can this medication cause? In Canada lexapro price All trends of pills. Read information here.
anonymous20-07-2017
chronological order essay definition write my assignments help with law assignment best paper writing professional writing service

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта