Регистрация

10-те най-полезни хранителни растения в България

07 Apr 2017   /   nina123   /   Видяна: 5220
10-те най-полезни хранителни растения в България

България е богата на полезни дарове от природата - вижте 10 от тях, които е добре да включваме в менюто си.

Специфичното географско разположение на страната ни е благодат за растежа на голямо разнообразие от хранителни култури, които могат да се отглеждат на родна почва. Голяма част от силно необходимите на организма витамини и минерали се съдържат именно в растенията, които виреят у нас. За съжаление обаче липсата на време, погубените хранителни навици и модернизацията в готварско и продуктово отношение ни карат да забравим колко полезни продукти могат да израстат от родната земя. Екипът на v-box7 канала faktite обаче реши да припомни кои са някои от най-полезните за човека храни, които растат около нас и се намират буквално на ръка разстояние. Ето 10 от тях.

1. Тиквата – Тиквените растения съдържат голямо количество витамини С и Е, както и бета каротин. Те подобряват зрението, метаболизма, подпомагат сърдечната функция и регулират телесното тегло. Доказано е, че тиквата е природен афродизиак и действа подмладяващо.

2. Динята – тя е благодат за оводняването на клетките на цялото тяло и прочиства бъбреците. В народната медицина се използва дори за лечение на някои ракови заболявания, а високото съдържание на калий бори всякакви проблеми в сърдечно-съдовата система.

3. Малините – Те са мощен антиоксидант, който се грижи за общото здраве и красота. Богати на витамини и минерали малките розово-червени плодчета са склонни да подарят на тялото огромен букет от полезни вещества, гарантиращ правилната му функция. С малини се активизира мудната храносмилателна система. Листата им пък са един от най-използваните природни медикаменти от билкари и народни лечители в България. Малините се сочат за един от малкото плодове, който не губи качествата си след термична обработка.

4. Бобът – За него авторите на Фактите твърдят, че е носител на протеини, конкурентен на месото и рибата. Малките зрънца, богати на витамини и минерали, могат да се похвалят с огромни запаси от витамин С, В1, В2, както и от микроелементите мед, цинк и калий. Ястията, сготвени с него са подарък за цялото тяло, но могат да предизвикат газове. Затова се препоръчва добавянето на мента или чубрица към бобените храни.

5. Лук и чесън – това са два продукта, които силно повишават устоите на имунната система и служат като природен антибиотик. Те защитават тялото от инфекции и вирусни атаки, грижат се за нормалното ниво на левкоцитите в кръвта и подпомагат функцията на сърцето.

6. Спанак – здраве в зелено. Хлорофилът в свежите му листенца е близък по състав на хемоглобина, което прави листния зеленчук особено полезен за хапване от всички и най-вече хората, застрашени от анемия или претърпели скорошна кръвозагуба или операция. Наситен на витамин D, спанакът се бори със злокачествени образувания в тялото, а множеството фибри и малкото калории в него се грижат за красивата фигура и свежия външен вид.

7. Орехите – това са най-богатите ядки на ползените Омега 3-мастни киселини, които могат да бъдат намерени в България. Растителните мазнини в тях се грижат за здравината на костите, устйчивостта на ставите, хубостта на косата, кожата и ноктите. Освен това предпазват от астма и възпаления в тялото, обясняват авторите на проучването. Ореховите ядки, както кората и листата на черупчестите плодове се използват като успокоително и имуностимулиращо природно лекарство.

8. Цвеклото е чистач на вътрешните органи – То се грижи за детоксикацията на черния дроб, бъбреците, жлъчката и пикочния мехур. Въпреки пословичната си сладост, цвеклото помага за регулирането на кръвната захар. Освен това доказано има разкрасително влияние върху външността.

9. Картофите са магически носителни на множество микроелементи. От тях тялото получава калий, калций, магнезий, фосфор, желязо, мед, манган и още много. Хубавото е, че в тази комбинация микроелементите провокират взаимно разграждането и усвояването си. Важно е обаче картофите да не се консумират пържени или твърде препечени, защото губят част от полезните си свойства, като същевременно в тях се образуват канцерогенни елементи.

10 Ябълката е плод на младостта и красотата. Само в България можем да се насладим на над 10 местни вида ябълки, които са изключително богати на витамини А и С и са истинска бомба от микроелементи. Наред с всички полезни в тях вещества, съдържанието на пектин ги прави уникален регулатор на работата на стомаха. Вярва се дори, че ежедневната консумация на ябълки връща годините назад и може да подмлади функциите на всички органи в тялото. 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Бобовите култури понижават холестерола и кръвното

Редувайте фасул, грах и леща всеки обяд и ще се радвате на строен силует и здраво тяло. виж още »

Ябълките – най-силния лек срещу лошия холестерол

Само 2 ябълки на ден или 75 г от сушения плод спомагат перфектната работа на сърдечно-съдовата система и се грижат за здравословното тегло. виж още »

Динята сваля температура и помага при изгаряния

Плодовете от бостана борят заболявания на отделителната система и изчистват акнето. виж още »

КОМЕНТАРИ

anonymous08-12-2019
само minecraft

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта