Регистрация

Какво съдържа една ябълка

05 Nov 2019   /   nina123   /   Видяна: 4026
Какво съдържа една ябълка

Плод с пектин, витамини, минерали, полезни мазнини, аминокиселини, фитостероли, малко калории и много ползи за организма – това е ябълката.

 

Ябълката е един от най-достъпните плодове в България. Освен че е на челно място във всеки плод-зеленчук, тя е често срещано дърво в умерения пояс. А през есента е в разцвета си, радвайки с различни цветове и вкусове, нюанси на ароматността и размери. Несъмнено ябълката е част от здравословния хранителен режим. Съществува поговорката „Ябълка на ден пази доктора далеч от мен“. А защо наистина си заслужава да се хапва ежедневно евтиния, вкусен и лесен за намиране плод, разберете сами, след като ви опишем основните вещества в състава.

 

Калории ябълка. Тук има значение сорта и вида на плода, но за 100 грама средните стойности са около 52 Kcal. В една средна по размер сладка ябълка калориите са около 40. 0,26 грама се падат на протеините, 31,81 грама са въглехидратите и 0,17 г – мазнините. Това най-общо означава, че ябълката може да даде бърза енергия, но засищането и силата от изядения плод ще загубят ефекта си след по-малко от 2 часа.

 

Витамини в ябълките. Изолирани са 13 витамина, които се съдържат в храните. Ябълката разполага с 10 от тях. Това са витамин А, Витамините В1, В2, В3, В4, В5 и В6, витамин С, витамин Е и витамин К. Особено високи са нивата на Витамин С (4,6 милиграма) и на Витамин Б4, наричан още Холин (3,4 милиграма). В ябълките няма витамин В9 (фолиева киселина), витамин В12 (кобалкамин) и витамин D.

 

Минерали в ябълките. Най-много съдържание в 100 грама плод се пада на калия (107 мг), следван от фосфора (11 мг) и калция (6 мг). Но в плода има още желязо, магнезий, натрий, манган, мед, флуорид, фосфор и цинк. От важните микроелементи липсва само селен, но останалите са в така оптимални дози, че ако хапвате няколко ябълки дневно, ще дадете на тялото си почти всичко необходимо откъм минерали.

 

Аминокиселини в ябълките. По малко от всичко, може да се каже за аминокиселините в ябълките, като по 0,01 г се съдържат аланин, аргинин, валин, глицин, левцин и изолевцин, лизин, пролин, серин, треолин, фенилалин и хистидин. С по голямо количество се отчитат апрагагионовата киселина (0,07 г) и глутамин (0,03 г). Ябълките НЕ съдържат триптофан, тирозин, метионин и цистин.

 

Какво още има в ябълките? Не е за пренебрегване съдържанието на пектини, фитостероли и фибри, които спомагат за правилната функция на стомаха и понижават нивата на лошия холестерол. Освен това в състава на ябълките влизат и полезни мазнини, провокиращи горенето на натрупаните в тялото вредни мазнини.

 

И един съвет за ябълките. Ако имате шанс да изберете домашно отглеждан плод или такъв от биологично стопанство, спрете се на него пред предлаганите в широката верига. За запазване на търговския вид и вкусовите качества ябълковата реколта се пръска многократно. Обработката с препарати НЕ намалява съдържанието на полезни вещества в плода, но вкарва и вредни вещества.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Ябълката с червейче е най-добра

Наличието на червей в ябълката доказва, че не е обработена с вредни препарати.   виж още »

Ябълки отприщват женската полова мощ

Само една ябълка на ден повишава сексуалната активност на нежния пол. виж още »

Ябълките – най-силния лек срещу лошия холестерол

Само 2 ябълки на ден или 75 г от сушения плод спомагат перфектната работа на сърдечно-съдовата система и се грижат за здравословното тегло. виж още »

КОМЕНТАРИ

anonymous23-03-2022
https://site.com
anonymous06-03-2021
скачать хорошие песни mp3
anonymous06-03-2021
музыка mp3 бесплатно качество

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта