Регистрация

Честит Бабинден на всяка жена, която е израждала бебе

21 Jan 2014   /   nina123   /   Видяна: 3289
Честит Бабинден на всяка жена, която е израждала бебе

В деня на родилната помощ се ходи със сготвена кокошка и ракия на женски обяд у бабата.

  

       Днес 21 януари - Бабинден на почит е всяка жена, помагала при израждане на бебе. Това е и официалния празник на акушерки и неонатолози. На този ден майките благодарят на хората, които са им помогнали да родят рожбите си. Традицията повелява в дома на бабата да се събират всички девойки, на които тя е помогнала.

В миналото още в ранни зори майката отива на чешмата, пълни стомните с вода и пуска в тях билки – най-често здравец и босилек. След това отива при жената, която й е бабувала и й полива от водата, за да измие лицето си. Когато се изплакне хубаво, тя се подсушава в дрехите на майката, като се вярва, че така ще й донесе още плодовитост и шанс да има и други рожби.

В някои краища на страната има ритуал да се водят дечицата до 3 годинки при жените, помагали в израждането. От своя страна бабите пръскат мъниците със светена вода и им пожелават да са живи и здрави, болест да не ги лови, да имат още много братчета и сестрички и да продължат достойно своето поколение.

След това жените се разотиват, за да наготвят и да се съберат у бабата на пищен обяд. Всяка носи домашна ракия, месен хляб и варена или печена кокошка, а домакинята изпъва дълга маса, за да може на нея да се побере цялата храна. След като си пийнат ракия жените преминават към ритуала на „закачането“. Той има сексуален привкус и се смята, че ще накара майките да се отдадат на мъжете си и да имат още деца. Бабата закичва гердан от сухи люти чушки, пали керемида и прикажда под полите на невястите, като им пожелава да създадат многобройна челяд и всяко следващо раждане да е по-леко от предходното. На раздяла акушерката дава на майките съдове със светена вода, за да слагат за здраве на детето по няколко капки в коритото докато го къпят.  

Денят е приет за официален празник на множество акошеро-генекологични болници в България. Екипът на kulinarno.bg честити празника на всяка жена, помогнала с ръцете си на човешко същество да се появи на бял свят и желае на всички баби, майки и бебета много здраве, щастие и любов.

ПОДОБНИ СТАТИИ

На Бабинден пищни женски тържества и празнични трапези

Всяка акушерка и помощница при раждане трябва да получи уважение от жената, на която е помогнала.   виж още »

На Васильовден с печена кокошка, баница с късмети и сурвачка

С Обрезание Господне приключват Рождествените празници в първия ден на Новата година.   виж още »

Народни традиции и обичаи на Архангеловден

На Архангел Михаил се меси Рангелово блюдо и се лее вино за здраве и берекет. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта