Регистрация

На Бабинден пищни женски тържества и празнични трапези

20 Jan 2021   /   nina123   /   Видяна: 1324
На Бабинден пищни женски тържества и празнични трапези

Всяка акушерка и помощница при раждане трябва да получи уважение от жената, на която е помогнала.

 

21-и януари е обявен за Международен Ден на прегръдката. Днес Православната Църква чества паметта на преподобния Св. Максим Изповедник и на светите мъченици Акина, Валериан, Евгений, Кандий и Неофит. Ала докато мъжете поливат здравето на именниците, а влюбените се прегръщат, раждалите жени в България също празнуват. На този ден по стар стил е Бабинден. Името не се разбира като ден на бабата, а се тълкува като празник на жената, която е бабувала. Това означава да е акуширала и израждала поне едно бебе в живота си. В миналото децата са се раждали у дома и почти всяка възрастна жена е участвала в израждане. Днес празник имат дули и акушерки, които са единствените обвързани с появата на бял свят на новия живот.

 

Обредно къпане на бебетата на Бабинден. Празникът започва от ранни зори, когато бабата (акушерката) отива в домовете на децата, които е израждала и обредно ги закъпва за здраве. Понякога тези деца са вече пораснали мъже и жени, но не трябва да се срамуват от голотата си. Вярва се, че чрез този акт на пречистване ще се опазят от болести и с „измити“ от телата си злини ще продължат да вървят по пътя на живота. След изкъпването бабата ги маже с мед и масло, а майките им я черпят с домашни краваи и курабийки и ѝ подаряват вълнени дрехи като знак на благодарност. Вълната символизира топлотата и мекотата на отношенията между родилка и израждаща, които ще останат завинаги.

 

На Бабинден раждалите жени се събират в дома на акушерката. Вторият етап от празника изисква от бабата да посрещне девойките, на които е бабувала. След като изкъпе бебетата, се прибира вкъщи, за да подреди и да се премени. През това време бъдещите ѝ гостенки месят питки, готвят печени и пълнени кокошки, правят сладкиши и баници с плодове. Бабата постила най-хубавата си покривка и очаква жените да подредят трапезата. Пие се вино за здраве, а присъствието на всякакви мъже и деца на тази част от празника е забранено.

 

След празничната трапеза на Бабинден жените поливат на акушерката да се измие обредно, а после редят на дясното ѝ рамо дарове - ризи, чорапи, кърпи, престилки, бельо. Бабата сменя дрехите си и цялата женска дружина потегля за второто обредно къпане. Ако групата срещне случаен мъж по пътя си, прието е да го закача и задява. Всички заедно отиват до близко езеро, река или чешма, където се пръскат с вода за здраве. Вместо гердани носят нанизи от люти чушки, за да покажат, че жената може да е люта, ако трябва да брани децата и дома си. Дрехите се кичат и с топки вълна, защото жената може и да бъде мека, ако се отнасяш с нея добре.

 

Екипът на kulinarno.bg честити професионалния празник на дули и акушерки с пожелания все здрави бебета да се раждат в тяхно присъствие и все читави хора да се оказват, когато пораснат! Честит да е имения ден на всички, които носят името Максим, Максима, Максимилиан, Максимилиана, Валери, Валерия, Агнес и Агнеса!

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Честит Бабинден на всяка жена, която е израждала бебе

В деня на родилната помощ се ходи със сготвена кокошка и ракия на женски обяд у бабата. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта