Регистрация

На Васильовден с печена кокошка, баница с късмети и сурвачка

31 Dec 2020   /   nina123   /   Видяна: 1582
На Васильовден с печена кокошка, баница с късмети и сурвачка

С Обрезание Господне приключват Рождествените празници в първия ден на Новата година.

 

На 1-и януари православните християни честват Обрезание Господне, християнската общност по света почита паметта на Св. Василий Велики, а в България се празнува Васильовден, свързан с множество етнически обреди. На този ден завършва тирадата от празници, започнали на Бъдни вечер, ала традицията изисква и в първия ден от Новата година да се сервира тържествена софра. Чак след това стомасите могат да се отдадат на заслужена почивка.

 

Какво се готви на Васильовден? Основното ястие задължително е печена кокошка, която в някои части на страната се заменя с петел. На трапезата трябва да има баница с късмети, обреден хляб и червено вино. На места баницата с късмети и обредният хляб се обединяват в ръчно омесена питка с късмети, но трябва да се спази традицията за нарочване на благопожеланието, скрито в храна.

 

Как се празнува Васильовден в България? На Васильовата софра се събират семейство, роднини и приятели, вдигат тост за здравето на всички, а обредният хляб се отчупва от домакина и се подава по комат на всеки. Баницата или питката с късмети се върти в тавата и се взима парчето, което е най-близо. Смята се по този начин човек приема благопожеланието според съдбата си. Детски дружинки от сурвакари обикалят от ранни зори домове на познати и непознати с пожелания за здраве на домакините, щастие в къщата и берекет. Посрещачите пък се отплащат за орисването с колачи (гевреци), сладки и паричка. По-големите момичета и момчета запазват първата хапка от празничната баница или питка, увиват я в кърпа и я слагат под възглавницата. Вярва се, че благодарение на нея бъдещият жених или мома ще се появи в съня.

 

На Васильовден имен ден честват Васил, Василка, Василена, Веселин, Веселина, Весела. Екипът на kulinarno.bg честити на празнуващите с пожелание за искрена веселост в дома и година, изпълнена със здраве, радости и успехи.

 

Какво е Обрезание Господне? На осмия ден от раждането на Исус Христос, той е обрязан като символ на обвързаността му с Бог. И до днес еврейските традиции практикуват обрязването на осмия ден от раждането на момчетата като първо посвещаване във вярата.

 

Кой е Св. Василий Велики? Той е един от тримата вселенски православни учители, писател, философ, оратор и добротворец, живял в Мала Азия през IV век в Кападокия. Прозвището Велик си печели още приживе с делата си по организиране на благотворителни и безвъзмездни обучения на деца по вероучение и събирането на помощи за бедните и гладните. Пише множество философски и християнски материали, обявява се срещу арианската ерес и се прославя със скромността и всеотдайността си в помощ на хората. Умира на 1-и януари 379-а година в Кесария и след смъртта си е провъзгласен за светец.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

На Йордановден се меси хляб със светена вода

На Богоявление водата е вълшебна и хората се мокрят за здраве.   виж още »

Честит Бабинден на всяка жена, която е израждала бебе

В деня на родилната помощ се ходи със сготвена кокошка и ракия на женски обяд у бабата. виж още »

На Ивановден с краваи и ракия при кумовете

В деня на Свети Йоан Кръстител мъжете се побратимяват, а младоженците се премиват. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта