Регистрация

Народни традиции и обичаи на Архангеловден

07 Nov 2017   /   nina123   /   Видяна: 3628
Народни традиции и обичаи на Архангеловден

На Архангел Михаил се меси Рангелово блюдо и се лее вино за здраве и берекет.

На 8-и ноември православните християни почитат имената на седемте най-близки до Бог ангели – Архангелите. Те са Разиил, Цафкиил, Задкиил, Камаил, МихаилГавриилРафаил. Грешно е да се твърди, че на Архангеловден се чества празника на Архангел Михаил, защото той е само един от седмината първенствуващи ангели. Празниците и традициите на този ден са свързани със споменаване на цялата седморка, като в различни части на България ритуалите имат свои особености и специфики.

На Архангеловден се прави Рангелово блюдо. Позната още под името Рангелов хляб или Архангелов хляб, това е кръгла погача, приготвяна по рецептата за питка за погребение. Тя не се украсява с плетки и орнаменти, кората ѝ е семпла. На места преди печене се оформя кръст върху хляба, който после служи за пунктир за ритуалното разчупване.

Какво представлява ритуалното разчупване на Рангеловия хляб? На него се събира семейството или при уговорен събор – родата и цялото населено място. Домакинът хваща питката и я чупи на кръст, а през това време домакинята я пръска с червено вино. Пръскат се още дома и хората в него за здраве. Вярва се, че архангелите пазят хората и ги водят по праведния път, но ако човек съгреши прекалено, пазителят му се оттегля и тогава „и Господ не може да му помогне“. Затова молитвата е за берекет, здраве и милостиня.

Домакинът или най-възрастният мъж в къщата казва следните думи докато разчупва хляба на кръст: „Свети Архангеле, Свети Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме ви и сечем колач да се роди мъж до тавана!“ Щом оттърси ръцете си от виното, домакинята продължава молитвата: „Свети Архангеле, Свети Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме ви и сечем колач да се роди жито до пояс! Сега с що можахме, а догодина с що искаме! Сега с паница, догодина с бакъра!“ След това хлябът се доначупва и се подава по парче на всеки, а човек трябва да го вземе с две ръце.

Какво се готви на Архангеловден? Традицията повелява да се заколи ритуално животно и да се направи курбан. Сред задължителните храни на празничната трапеза са празничната овнешка или агнешка супа, варена пшеница, печен или варен боб и червено вино, налято в пръслен съд.

Ябълката е свързана със символиката на Архангел Михаил. Според легендата той прекъсва земния път на умиращата душа и я повежда към Ада или Рая. Ако човек е с малко грехове и е водил праведен живот, Архангел Михаил му подава ябълка или китка, с която да може да докаже, че е заслужил вечния си живот и щастие в небесните сараи. Останалите без ябълка души са обречени да пъплят към Пъкъла.

На Архангелов ден празнуват всички с имената Ангел, Ангела, Алина, Ангелина, Ангелинка, Анжело, Анжела, Архангел, Гавраил, Гаврил, Мила, Милко, Милка, Милан, Милен, Милена, Миленка, Михаил, Михаел, Михаела, Михаила, Огнян, Огняна, Пламен, Пламена, Рада, Ради, Радивой, Радина, Радка, Радко, Радул, Радмила, Радослав, Радослава, Ростислав, Ростислава, Радостин, Радостина, Райко, Райна, Райчо, Рангел, Рая, Раян, Руси и Серафим.

Екипът на kulinarno.bg желае приятен празник на имениците, с пожелание за здраве и архангелова закрила.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Курбан чорба, печено месо и обреден хляб в чест на Св. Архангел Михаил

На Архангеловден с тържества се благодари и моли за милост Свети Архангел Михаил. Трапезата трябва да е богата, а хората да са събрани заедно, за да п виж още »

Почитаме Задушница и Архангеловден с месни ястия и семпли хлябове

На Архангелова задушница за последен път в годината се ходи ритуално и масово на гробища. На Архангеловден молим най-близките до Бога ангели да пазят виж още »

На Архангеловден молим милостиня с вино и хляб

В деня на съборното единство на архангелите се молим за тяхната закрила.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта