Регистрация

Печено пиле на фурна с ароматни подправки

Печено пиле на фурна с ароматни подправки
Лесно   |   Порции 3-5   |   Видяна: 13461

Цяло пиле, пълнено с лимон и чесън.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 пиле, около 1-1,5 кг
  • 5-6 скилидки чесън
  • 1 голям лимон
  • 1 ч.л. мащерка
  • 1 ч.л. черен пипер
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. сол
  • 2 с.л. зехтин

Начин на приготвяне:

1. Кипнете вода и сложете в нея за 5 мин. един цял голям лимон.

2. Счукайте в хаванче 2 скилидки чесън и добавете към тях зехтина, мащерката, солта, черния и червен пипер.

3. Разбъркайте сместа с подправките и с нея намажете пилето отвън.

4. Посолете пилето отвътре със сол и черен пипер и добавете горещия лимон, но преди това го продупчете няколко пъти с нож. Горещият лимон е по-ароматен и ще сготви по-бързо пилето отвътре. Добавете във вътрешността на птицата и 3-4 скилидки чесън.

5. Изберете подходяща тавичка, малко по-дълбока, и в нея сложете хартия за печене. Мазнината от пилето ще попива в хартията докато се пече и няма да ви изцапа фурната.

6. Пуснете фурната само на горен грил с вентилатор или, ако нямате вентилатор, само на горен грил. Печете пилето за 1 час в предварително загрята на 200-210 градуса фурна. Печете 45 мин с обърнати надолу гърди а в последните 15 мин го обърнете. Това се прави за да не станат сухи гърдите, които се нуждаят от по-малко време, за да се сготвят.

Така приготвено пилето има хрупкава коричка заради солта и червения пипер, които сте втрили в кожата му. Мащерката, чесънът и лимонът му придават великолепен ароматен вкус.

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 20 мин.
Време за готвене: 1.30 ч.

Рейтинг и коментари (1)

5 отлична
3
4 мн. добре
0
3 става
1
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта