Регистрация

Храните, от които ни боли глава

19 Dec 2014   /   nina123   /   Видяна: 21512
Храните, от които ни боли глава

Четири продукта, виновни за главоболието и с какво да се храним, за да победим мигрената.

Главоболието и мигрената са неприятни явления, които могат тотално да объркат плановете на страдащия от натрапчивото усещане за болка. Статистиката сочи, че в световен мащаб всеки 8-ми човек чувства поне веднъж месечно този дискомфорт, а най-честите жертви на хроничното неразположение са жени на възраст между 25 и 50 години.

На какво може да се дължи неприятното усещане и до каква степен менюто, което сами си подбираме допринася за активизирането на болката в главата, отговаря нутриционистът Надежда Петрова, гост в предаването Преди обед по bTВ. Хранителният експерт ни учи към кои продукти да бъдем мнителни при появата на главоболие и мигрена и с кои ястия можем пък да преборим натрапчивата болка. Ето и най-общите принципи, които човек трябва да спазва, за да си гарантира липсата на досадните болежки и намаляването на силата и честотата на мигренните състояния.

Храните, които отделят хистамини са една от най-честите причини за появата на внезапно главоболие, смята нутриционистът. ЧЕТИРИТЕ ПРОДУКТА, ОТ КОИТО МОЖЕ БИ НИ БОЛИ ГЛАВА СА ВИНО, ШОКОЛАД, БИРА И СИРЕНА. Разбира се не във всеки случай виновникът е сред тези изброени, но за да си спестим излишното „главоболие“ добре е всеки да направи тест сам за себе си, като при появата на болка спре за една седмица консумацията на предполагаемите причинители.

Причината за главоболието може да е още по-елементарна – дехидратация. Не бива да забравяме, че човек трябва да поема по 2 литра течности на ден. Дори и примерните поддръжници на тази теория обаче правят грешки, пречислявайки кафето, алкохола и газираните напитки към общото препоръчително количество за изпиване. Не – в него влиза предимно водата, категоричен е експертът, като обяснява, че НА ВТОРО МЯСТО СРЕД ХРАНИТЕЛНИТЕ ПРИЧИНИ ЗА ГЛАВОБОЛИЕ Е ИМЕННО НЕДОСТАТЪЧНОТО ПОГЛЪЩАНЕ НА ВОДА.

Какво да правим при главоболие от дехидратация? Много просто – да изпием две чаши студена вода и да изчакаме почти мигновения ефект на чудотворната прозрачна течност. Ако той се появи съвсем скоро, можем да виним само и единствено себе си за преживените несгоди. Е, разбира се, да се поучим от грешката си и повече да не допускаме това състояние, при което организмът явно изнемогва заради нашата немарливост.

Не се препоръчва при главоболие да се прибягва веднага до медицински медикаменти, които да го потиснат, защото така ще изгубим възможността да открием първоизточника на болката и да се справим с него веднъж завинаги.

Мигрена от глутен и млечни продукти. Това е рядка, но не и невъзможна диагноза. Тук вече говорим за мигрена – хронично главоболие, което се засилва след консумацията на хляб и тестени изделия, ориз и глутенови варива или пък млечни продукти. Не е задължително човек да има регистрирана непоносимост към тези храни. Но лесно може да установи дали е така що се отнася до болката в главата, като просто ги спре за определено време и наблюдава дали дискомфорта ще затихне.

Храни, които борят главоболието. Съществува контрапункт на храните, предизвикващи отделянето на хистамин в лицето на други четири продукта, които профилактично борят главоболието. Това са зелените листни зеленчуци, сезонните плодове, ядките и семената. Те трябва да влизат в ежедневното ни меню във възможно най-суров и натурален вариант. Богатото им съдържание на магнезий, витамини В6 и С гарантира, че ще усещаме главата си на мястото и мозъкът ще бъде в добра кондиция и пълна активност.

Ето и няколко рецепти, с които да преборим главоболието:

Зелена салата с орехи

Салата с краставици, маруля и риба

Заешка салата със зеле и моркови

Салата Попай със сусам

ПОДОБНИ СТАТИИ

Системното главоболие може да се дължи на храни

Някои хранителни продукти причиняват периодични главоболия. Ако се оплаквате от мигрена, опитайте да спрете за известно време с тези ястия и наблюдава виж още »

Мирис на храни влияе на главоболието

Миризмата на лук и пържени храни засилва мигрената, а ароматът на мента облекчава болките в главата. виж още »

Вашингтон поуст: Пет проблема, които се лекуват с вода

Водата може да облекчи мускулите, да прогони синозита, да пребори главоболието и артрита и да гарантира добрия сън. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта