Регистрация

Мирис на храни влияе на главоболието

06 Jan 2014   /   nina123   /   Видяна: 3999
Мирис на храни влияе на главоболието

Миризмата на лук и пържени храни засилва мигрената, а ароматът на мента облекчава болките в главата.

Пословично е женското главоболие с което мнозина представители на силния пол са се сблъсквали в неподходящ момент. Често то е причина за липсата на настроение у дамите, нежеланието им да излязат на вечеря или да се позабавляват, невъзможността им да се справят със задълженията в дома и на работното място и дори да откажат дългоочаквани сексуални преживявания. Понякога мъжете смятат, че мигрената е просто оправдание на техните познати и половинки, но всеки, който се е сблъсквал с неприятното главоболие, особено пък ако се появява периодично, може да признае, че болката далеч не е шега и е способна да „извади от релси“ стабилен индивид.

Британски учени установиха защо при жените тези проблеми са по-често срещани (разбира се игнорирайки случайте, в които наистина са просто оправдание). Оказва се, че миризмите на храни могат да предизвикат силно главоболие или да повишат и зачестят мигренатичните състояния. А не е тайна, че на множеството от дамите в модерния свят им се налага да готвят - т.е. да прекарват ежедневно дадено време, затворени в кухнята сред букет от хранителни аромати.

Експертите провели изследване в две фази – при едната разпитвали жени, оплакващи се от остри главоболия какво точно са правили преди и по време на появата на силните болки. Още в този етап било установено, че представителките на нежния пол, които са се бъхтели над печката, често завършвали готварската си епопея с неприятните болежи. Било отчетено също така, че жените, които режат лук и пържат много по-често изпитват главоболие, за разлика от тези, които се занимават с други аспекти на готвенето като варене или печене.

На втората фаза от изследването вече били тествани дами, които са с установена хронична мигрена, като било доказано, че след третиране на лук и чесън, както и пържене, главоболието им се засилва. Показателен бил и случаят на 32-годишна жена, която всеки път след рязане на лук, кромид или чесън достигала до десятка по 10-степенната скала за главоболие.

Учените смятат, че миризмите действат директно на мозъка като стимулират отделни нерви и най-вече тези, отговорни за настроението и възпалителните процеси в тялото. Освен това доказано действат на кръвоносните съдове като ги разширяват или стесняват. Затова могат да предизвикат внезапна поява на болки в отделни части на тялото, усещане за тъга и липса на тонус, както и повишено кръвно налягане.

Не всички хранителни аромати обаче действат негативно върху човека. Някои миризми и особено тези на канела и мента имат точно обратния ефект. Затова изследователите препоръчват на домакините още при първите симптоми за поява на главоболие, да вдъхнат десетина пъти от буркан с изсушена мента или да си направят чай от билката. Освен това могат и да се снабдят с аромотерапевтични продукти с аромат на мента, който да се изпуска периодично, за да гарантира по-редки пристъпи на мигрена и усещания за болки в главата.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Безброй ползи за здравето, имунитета и теглото с етерични масла от цитруси

Етеричните масла от лимон, грейпфрут и мандарина спомагат за сваляне на свръхтегло и горене на мазнини, засилват имунитета, подобряват концентрацията, виж още »

Миризмата на храна съживява спомените

Аромапсихологията залага на букет от любими ястия, който връща в миналото.   виж още »

Системното главоболие може да се дължи на храни

Някои хранителни продукти причиняват периодични главоболия. Ако се оплаквате от мигрена, опитайте да спрете за известно време с тези ястия и наблюдава виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта