Регистрация

Храни, при които трябва да внимавате с миенето

13 Nov 2017   /   nina123   /   Видяна: 4971
Храни, при които трябва да внимавате с миенето

Хранителни продукти, които не се мият предварително.

Свикнали сме да попадаме на съвети, че всеки хранителен продукт трябва добре да бъде измит, преди да се готви. Това правило е вярно, но само за част от суровините. Грях е да се нареже маруля или ябълка, без да се измие, трудо е да се измие зеле или айсберг листо по листо преди направата на салата, но е безсмислено да се мият меса например. Понякога идеята за хигиенизиране се оказва по-опасна от липсата на желание за чистота. Затова списание Обекти публикува няколко основни хранителни продукта, които не бива да мием преди готвенето. Изданието обяснява и защо не трябва да правим тази грешка.

1. Месата не се мият преди готвене. През 2016-а година в САЩ бе публикувано проучване, според което 3000 жители на страна са загубили живота си през изминалата година заради болест, предавана от пилешкото месо. Основната версия на производителите бе, че хората не умеят да хигиенизират суровото месо, плотовете и приборите, които се докосват до него и така бактериите попадат в телата им. А краят е фатален... или летален.

Суровото пилешко месо е един от преносителите на салмонела. Това обаче важи и за други меса. Докато мием суровите мръвки, ние само разпространяваме бактерията в кухнята си. Препратите не са склонни да я унищожат, а миейки, тя попада в мивката, върху дъската за рязане, ножа. След това лесно се предава и в следващата храна, която готвим. Затова най-добре е просто да оставим мръвката на висока температура, а тя ще убие салмонелата. Колкото по-малко контактува с кухненското пространство и посуда – толкова по-добре. От нас се иска да си имием хубаво ръцете, след като сме я пипали. (Вижте как kulinarno.bg прави Пилешки бутчета с картофи и бира)

Ако готвите месо с варене, експертите препоръчват да кипнете месото, след което да излеете първата вода в тоалетната. Така всички микроби и бактерии, които не са измрели, ще заминат по предначертания си път. Ако готвите с печене, там се развива по-висока температура. Бъдете сигурни, че тя ще избие всичко опасно.

2. Миенето на паста е кулинарен грях. Редица способни кулинари остават безмълвни, щом видят лаик да си мие спагетите или макароните. ТОВА НЕ СЕ ПРАВИ. В тях има важно нишесте, което придава вкуса им и ги прави идеални за разваряване. Ако просто го отмиете, превръщате тестеното изделие в блудкава храна. Ако ще правие салата от паста, то измийте я след разваряване, когато вече се е сготвила в адекватния по количество нишесте за нея сос. (Вижте как си сготвихме Макарони Болонезе)

3. При миене гъбите попиват вода. Неслучайно попиващите кърпички също се наричат „гъби“. Представете си, че това става и с гъбите, които служат за хранене. Ако ги накиснете във вода или ги измиете предварително, те ще задържат голяма част от нея, а малко по-късно и ще се развалят. ГЪБИ СЕ МИЯТ ЕДИНСТВЕНО И САМО НЕПОСРЕДСТВЕНО ПРЕДИ ГОТВЕНЕ. Ясно е, че трябва да ги почистите, но го правете преди да ги хвърлите в тенджерата, тигана или фурната. Ако си позволите да ги намокрите по-рано, ще омекнат и ще загубят вкусовите си качества. А след няколко дни ще са напълно негодни за каквото и да било. Затова по-добре ги подсушете и приберте в плик в хладилника далеч от силни миризми. Гъбите наистина попиват всичко. (Вижте как направихме Гъбени кошнички със сирене и кашкавал)

4. Черупката на яйцата се обработва фабрично против микроби. Погледната под микроскоп, черупката на яйцата е пореста мембрана, в която има множество микроотвори. В тях се задържат всякакви микроорганизми, които могат дори да преминат през нея вътре в яйцето. Затова и производителите я третират със специално безвредно вещество, което което запушва тези невидими с просто око цепнатини. Ако измиете яйцата, донасяйки ги от магазина с цел да не поставите в хладилника си чужди тела, вие отпушвате дупчиците и каните в тях голямо количество неприятели, с които вече разполагате. Освен това яйцето започва да попива неприятните миризми от хладилника. В допълнение, минало през вода с по-висока температура, яйцето се разваля по-лесно. Затова мийте яйцата непосредствено преди готвене или въобще не се занимавайте с това действие. (Вижте как си печем Яйца на хартишка)

ПОДОБНИ СТАТИИ

Алтернативни гъби за измиване на упорити петна от съдове

Какво представлява магическа гъба за миене и върху какви повърхности може да се използва тел за миене? Как с пемза и шкурка се чистят упорити петна в виж още »

Как да почистваме зимните пресни плодове и зеленчуци?

Трикове за намаляване на нитратите и пестицидите в плодовете и зеленчуците, които купуваме извън сезон.   виж още »

Храни, които задължително се мият

Не пренебрегвайте миенето на плодове и зеленчуци, ядки, консерви с храна и напитки и сушени продукти.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта