Регистрация

Как да почистваме зимните пресни плодове и зеленчуци?

21 Dec 2021   /   nina123   /   Видяна: 1448
Как да почистваме зимните пресни плодове и зеленчуци?

Трикове за намаляване на нитратите и пестицидите в плодовете и зеленчуците, които купуваме извън сезон.

 

Зима е – сезонът на туршиите, тежките мръвки и мазните храни, манджите с кисело зеле и тестените десерти. Нормално е при такова меню на човек да му се доядат пресни салати и свежи плодове. Но идва въпросът как да ги почистим от препаратите, с които са обработвани, за да бъдат така свежи, сочни и красиви, когато са далеч извън нормалния си сезон. Ето няколко трика, с които се очаква, че ще махнете пестициди и нитрати от пресните плодове и зеленчуци през зимата.

1. Накисвайте листните зеленчуци и тези дарове на природата, които планирате да хапвате без белене. Ясно е, че марулята и спанака няма как да бъдат обелени, а именно в най-горната ципа се задържат голяма част от производствените химикали. Изхвърляйте крайните външни листа на марулята и салатата и мийте много внимателно. Но това не е достатъчно. Сипете студена вода в съд и добавете в нея сода. След това накиснете плода или зеленчука вътре за 15-30 минути. На 1 л. вода се добавя 1 равна лъжица сода бикарбонат.

2. Никога не пропускайте щателното измиване. Независимо дали сте киснали или не – измиването под течаща вода е важно, защото с него можете да махнете около 80% от вредностите. Мийте листата едно по едно и докосвайте с пръсти всеки сантиметър от тях. Ако ще храните хора в рисковите групи – бременни, малки деца, близки със стомашни заболявания – изхвърляйте най-горната част от листото на марулята, където са къдричките. Именно в тях при миене се задържат най-много пестициди и нитрати. На по-твърдите плодове можете да оказвате и по-солен натиск.

3. Центрофугата за зеленчуци и четката за плодове са домакински уреди с много ползи в борбата с химията в даровете на природата. Може и да звучи грубо, но ако ще хапвате ябълка, домат, тиквичка, круша и чушка, които няма да се белят и са достатъчно твърди, то си вземете телена четка за измиването им. Дори и след киснене по повърхността им все още има полепнали вещества, които не бива да попадат в организма. Затова с тел или четка измийте добре като прецените натиска. Ако пък сте мили листа под течаща вода, в отцеждащите се от тях капки също се съдържат вредности. Сложете в центрофуга и завъртете ръчката, за да изпадне хубаво течността.

4. Био продуктите са по-безопасни. Особено ако ще ползвате цитрусови кори за готвене, то плодовете трябва да са био, защото повърхността на конвенционалните портокали и лимони е силно третирана и неядлива. По презумпция био реколтите се отглеждат без нитрати, пестициди и хербициди. Все пак малка част от тях са наистина защитени, защото препаратите от производството на други плодове и зеленчуци се изпаряват в атмосферата и се връщат на земята чрез валежите. А къде ще попаднат – никой не знае.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Бързо миене на чинии и чаши на ръка

Трикове за миене на посуда след пищна вечеря или домашно събиране.   виж още »

Храни, при които трябва да внимавате с миенето

Хранителни продукти, които не се мият предварително. виж още »

На колко време трябва да се сменя гъбата за миене на чинии?

Гъбите с които мием посудата и затриваме масата и плотовете са развъдници на микроби, които после попадат в храната. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта