Регистрация

Храни, които задължително се мият

03 Apr 2019   /   nina123   /   Видяна: 1796
Храни, които задължително се мият

Не пренебрегвайте миенето на плодове и зеленчуци, ядки, консерви с храна и напитки и сушени продукти.

 

Миенето на храната е първата важна стъпка, с която започва подготовката на продукта за готвене или директно сервиране. Колкото и натоварен да е домакинът, не бива да проявява неблагоразумие, пропускайки този особено важен етап. Не всички храни обаче се мият. Кои продукти никога НЕ трябва да минават през вода преди готвене, вижте ТУК. А сега е време да се съсредоточим върху онези, които ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да минат през баня.

1. Плодове и зеленчуци. Винаги мийте плодовете и зеленчуците преди консумация, дори и да ги белите след това. Проблемът е, че по повърхността на кората, обелката или каквато друга покривка имат, се завъждат колонии от бактерии. При рязане и белене тези микроорганизми попадат в ядливата сърцевина. Освен това полепват и по ръцете на готвещия, а оттам – по посудата, кухненските плотове и другите храни. Така човек сам се превръща в разпространител. За да се спасите, просто сложете продукта под хладка течаща вода, а след като отмиете, измийте ръцете си и подсушете плода или зеленчука с домакинска хартия. Никога не използвайте препарат при миенето. Само вода е достатъчна.

2. Консерви с храна или напитка. Тук вече трябва да включите и препарат. В складовете за съхраняване на храните, в транспорта при превозването им, дори и на щанда в магазина, целостта на този тип опаковка се нарушава. Тогава микрочастици от храната полепват по останалите здрави кенчета. А тази разсипана храна е страхотна среда за развъждане на бактерии. Когато отворите консервата, част от съдържанието ѝ контактува с външната страна на опаковката. И ето как тези бактерии попадат във вашата храна.

3. Ядките. Не е приятно да се хапват навлажнени орехи, бадеми или слънчоглед, затова ако си купувате белена ядка, можете от съображения за естетика да пропуснете миенето. Въпреки че е доказано, че ядките се усвояват по-пълноценно от организма, когато са влажни и дори леко покълнали. Ако обаче ги купувате с черупка, замийте ги преди чупене и след това подсушете. Чак после счупете и хапвайте. Истината е, че в хранителната верига не се следи хигиената на ядката, когато е в черупка. А черупката е склонна да завъди върху себе си какво ли не. При чупенето част от тези бактерии попадат в самата храна, а друга – по ръцете.

4. Сушени плодове. Единична „гадинка“ попаднала в тях, развива цяла колония докато плодовете си комуникират заедно в плика. Затова отмийте нашествениците. Правилото за почистване на сушени плодове и зеленчуци е следното. Изсипвате съдържанието на пакетчето в цедка или гевгир, минавате под течаща хладка вода и прехвърляте в купа. След това заливате с вряла вода и прибирате в хладилник за един час. После изсипвате плодовете обратно в цедката или гевгира и отново отмивате пот течаща вода. Така хем ще станат по-сочни, хем ще се спасите от микробите, хем ще махнете част от съединенията на сярата, които се използват при фабричното сушене на храните.

5. Билки. Пословични са разказите за баби, които метат попадала липа по улиците на големия град, а после я продават като сушени билки. Дори и баталната сцена да не е изцяло вярна, в разказа има доза истина. Много от билките за запарка миришат на прах. Така е, защото в складовете не се спазва стриктна хигиена спрямо прахта. А към нея се прибавят и всякакви микроорганизми. Затова се застраховайте като минете сушените билки под течаща вода непосредствено преди да ги пуснете във врящата вода или да ги залеете с нея.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Миенето на чинии пречи на връзката

Ако партньорите се редуват в миенето на чинии, ще се радват на разбирателство и по-всеотдаен секс.   виж още »

Храни, при които трябва да внимавате с миенето

Хранителни продукти, които не се мият предварително. виж още »

На колко време трябва да се сменя гъбата за миене на чинии?

Гъбите с които мием посудата и затриваме масата и плотовете са развъдници на микроби, които после попадат в храната. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта