Регистрация

Солени макарони с кайма и доматен сос

Солени макарони с кайма и доматен сос
Лесно   |   Порции 4-6   |   Видяна: 153

Макарони Болонезе или паста с кайма и доматена салца.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Не претендирам, че това е 100% оригиналната рецепта за паста Болонезе, но този път доста се доближих до истината. Сложих някои различни подправки, защото докато готвя винаги си представям вкуса на ястието и усещам какви още аромати ще ми допаднат най-много. Ето как обогатих италианската идея за макарони с месо, за да се получи наистина вкусно блюдо. Позволих си да сложа повечко кайма, но пък стана доста по-добре така според моите хищници вкъщи.

Необходими продукти:

За запръжката:

  • 500 г кайма смес
  • 1 консерва белени домати
  • 2 глави лук
  • 4 с.л. зехтин за готвене
  • сол и пипер
  • кимион
  • щипка чили на прах по желание
  • мащерка
  • 6 с.л. доматена салца

За доматения сос:

  • 1 консерва белени домати
  • 2-3 стръка пресен босилек
  • ½ ч.л. пушен сладък червен пипер
  • ½ ч.л. сминдух
  • 3 скилидки чесън

И още:

  • 400 г макарони или друг вид паста по избор
  • 2 с.л. олио
  • 2/3  ч.л. сол
  • 4 литра вода
  • 100 г пармезан или 150 г кашкавал
  • листенца пресен босилек за украса
  • студено пресован зехтин за покапване

Начин на приготвяне:

1. Започваме с доматено-босилековия сос, за който задължително трябва да имате пасатор. Ако не ви се намира, заложете на готова салца или смесете кетчуп със сух босилек, чесън на прах, сминдух и скълцани скилидки чесън – няма да е същото, но определено ще се доближава. Доматите от консервата излейте в голяма цедка или гевгир с много малки дупки. Идеята е да се отцедят добре от соса, за да стане гъсто и хубаво пюре. След това изсипете доматите в удобна купичка, добавете обелените скилидки чесън, накъсаните босилекови стръкчета (ако стеблото е прекалено дебело, сложете само листата) и подправките. Пюрирайте и вашият сос е готов. Опитайте на вкус и се насладете как идеално си хармонират ароматите.

2. Рендосайте си пармезана или кашкавала, за да ви е готов.

3. Преминаваме към запръжката. Наситнете лука. Сгорещете зехтина в МНОГО ГОЛЯМ ТИГАН и запържете в него лука. Щом започне да потъмнява леко, добавете каймата. Гответе докато стане на трохи. С консервата домати процедирайте както с предишната – изцедете соса през цедка и след това добавете доматите. Оставете да покъкри докато течността изври. Подправете със сол, пипер, богато килочество кимион и мащерка и сгъстете с няколко лъжици доматен концентрат. По желание сложете съвсем малко чили на прах или няколко капки лют сос. Махнете от огъня.

4. На същия котлон сложете водата за варенето на пастата да кипне. Правилото е, че на 100 г паста се слага 1 литър вода. Аз сготвих целия плик от 400 г  БИОмакарони радиаторе, но определено за трима души се оказа малко повечко от необходимото. Харесвам радиаторите, защото между спиралната им структура се задържа голямо количество сос и се получавт много сочни. Щом водата закипи, разтворете в нея солта, добавете олиото и сложете пастата да се вари точно толкова време, колото пише на опаковката.

5. Не гасете котлона, а просто прехвърлете на него тигана със запръжката. Докато тя започне да къкри отцедете топлите макарони през гевгир и ги изсипете в тигана. Гответе 5 мин. при непрестанно разбъркване. Сложете половината от кашкавала или пармезана, за да се разтопи и да създаде влакнеста мазна текстура. Слоежете и 3-4 с.л. от босилековия сос. Разбъркайте хубаво и махнете от огъня.

6. Пресипете в индивидуални порции, отгоре полейте с доматения сос, поръсете с настъргано жълто сирене и покапете с малко количество студено пресован зехтин. Украсете с листенце пресен босилек и сервирайте докато е топло.

доматен сос с босилек

сос болонезе с кайма

макарони със запръжка от кайма

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

РЕЦЕПТА НА ДЕНЯ

сподели:

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта