Регистрация

Пържени пресни картофки с яйца

Пържени пресни картофки с яйца
Лесно   |   Порции 2-3   |   Видяна: 3797

Пресни картофи с бъркани яйца и подправки по рецепта на прабаба Стояна.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Тази рецепта помня от прабаба Стояна, която едва дочакваше картофите в градината да образуват млади зрънца и ги изравяше, за да си ги „пръжне с ечанца“. Хубавото е, че вие си решавате колко твърди да са картофките, защото моментът, в който се добавят яйцата, картофите спират да се втвърдяват и започват да се задушават. Въпреки че не приемам пържената храна за част от здравословното меню, поне веднъж с идването на пролетта си позволявам да изглезя семейството с тази народна кулинарна идилия. А колко калории има в нея... направо не ми се мисли. Единственото хубаво, освен уникално добрия вкус, е че може да се хапва без хляб.

Необходими продукти:

  • 600 г пресни картофки
  • 3 яйца
  • 50 мл олио
  • Сол на вкус
  • Червен пипер на вкус
  • Лют пипер по желание
  • Чубрица по желание

Начин на приготвяне:

1. Измийте добре картофките и махнете част от ципата под течаща вода, само ако има нужда. С ципа са по-вкусни.

2. Нарежете ги на 2 или 4 части, а най-миниатюрните можете да оставите и цели.

3. Сгорещете олиото в дълбок тиган или плитка тенджерка. Важно е да не са прекалено големи. Стандартът от 24 см. дъно е достатъчен.

4. Баба Стояна винаги солеше олиото предварително за да не пръска. Картофите увиваше в хавлиена кърпа след измиване и нарязване (даже си имаше специална кърпа за подсушаване на картофи), за да не пръскат и те при пържене. Хигиената на печката силно вълнуваше старицата, защото готвехме на „кюмбето“ на дърва в стаята, в която тя после спеше. Представете си как мирише олио върху нажежежната до червено ламарина.

5. Подсушените картофи се изсипват в силно сгорещената мазнина и започват да се пържат. На този етап трябва да се заредите с дървена лъжица или друга бъркалка за размешване. Разбърквайте периодично докато решите, че картофките са се запържили с твърдостта, с която ги желаете.

6. След това чукнете първото яйце и веднага разбъркайте. Ще се изненадате колко бързо се запържва, затова е нужна бърза бъркаща ръка. После второто, а накрая и третото. Веднага след него добавете лютия пипер, ако ще слагате такъв. От всичките подправки само той разгръща вкуса си при пържене. Ако яйцата се разбият предварително в съд, не се получава това разделение на белтък и жълтък, което ще видите, ако ги чуквате цели. Освен това при изваждане едни части от ястието са по-запържени, други по-рохки. И в това си има голямо очарование.

7. Преди финалното разбъркване посолете на вкус и добавете червения пипер. Аз не харесвам това ястие с чубрица и не я слагам, но оригиналната рецепта в наше село Черно поле я споменава. Разбъркайте подправената гозба и извадете в чиния с идеята, че това е българско селско ястие и няма особена привлекателност на визията.

8. Сервирайте топло и се насладете. Най-много ми харесва поднесено в една голяма чиния с вилички – всеки да си боцка колкото му е сладко.

омлет с картофи

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 40 мин.
Време за готвене: 40 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта