Регистрация

Трикове за идеалното руло от кайма - Руло Стефани

18 Feb 2022   /   nina123   /   Видяна: 1894
Трикове за идеалното руло от кайма - Руло Стефани

Как се прави Руло Стефани и трикове за готвене на Руло Стефани, за да е максимално красиво, вкусно и лесно за направа?

 

Кой не е хапвал Руло Стефани? Едно го обожават, на други навява спомени от училищната столова или някое избледняващо в спомените соцпарти. Макар и да е традиционна храна в България, приготвяна между 70-те и 90-те години на миналия век, все още в Европа месните рула са тачено ястие, а модерната кулинария ги развива в нови аспекти, за да задоволят небцето и очите дори и на по-претенциозните гастрономи. Ето защо си заслужава да оставите кулинарните си спомени за Руло Стефани в миналото и да се отдадете на тенденцията в направата на рула от кайма. А ние от kulinarno.bg ще ви дадем безценни съвети за готвене на най-вкусното Руло Стефани.

История на Руло Стефани. Все пак е добре да имаме малко обща култура за ястието, което ще се готви в домашната кухня. За съжаление то си няма рождена дата, а рецепти за руло от кайма с плънка от варени яйца и зеленчуци се появяват в края на XVII век в европейски готварски книги. С името Стефания го наричат първоначално в Унгария, а според рецептата то се прави с цели варени яйца, подредени във вътрешността му. Така при разрязване се вижда красиво оформеното яйце и храната е особено естетична. Добавките от зеленчуци се появяват по-късно, а рецептата пристига в България между 1924-1933 година. Тогава по родните земи Руло Стефани се среща и сервира под името „фалшив заек“ и „ролад“.

Каква кайма се използва за Руло Стефани? По традиция се залага на смляно телешко месо, но за балканския вкус е по-добре да се използва кайма смес, защото свинското придава мазнина и профирност на ястието. Не е проблем, ако добавите директно смляна сланина, за да е още по-сочно. Ако пък заложите изцяло на свинско, знайте, че по време на печене рулото ще намали обема си, защото месото отделя повече мазнина и вода.

Подправки за Руло Стефани. Освен традиционните сол и пипер, можете да добавите лук и чесън на прах. В прахообразен вид те попиват по-лесно и не развалят текстурата на рулото. С наситнените лук и чесън има риск от по-лесно разкъсване. Овкусяването е въпрос на лични предпочитания. В някои рецепти се прибавя сух босилек или риган, други залагат на мащерка, кимион или червен пипер. При желание можете да опикантите с лют пипер.

Плънка за Руло Стефани. Освен задължителните варени яйца, можете да сложите още моркови, кисели краставички, кашкавал, грах, гъби и дори наденички или слайсове бекон. Важно е да не прекалявате с плънката, защото рулото може да стане твърде голямо и да не се завие правилно. Освен това режете на еднакви жулиени продуктите, за да постигнете равномерност. Яйцата слагайте цели или разрязани на половинки, а гъбите – наситнявайте.

Как се завива Руло Стефани? Сложете лист стреч фолио или хартия за печене върху рогозка или голяма хавлиена кърпа, така че да се застъпва и от долната страна на избраната подложка. Следва да намажете фолиото с малко олио и да поръсите с галета. После разпределете каймата на пласт отгоре. След това на няколко сантиметра от единия край подредете прегледно избраната от вас плънка по цялата дължина, като оставите 2-3 см. в двата края. С помощта на основата завийте хубаво, а след това вземете само образувалия се бонбон със стреч фолиото и изтъркаляйте на твърд плот още няколко пъти. Така всичко ще се намести идеално. После внимателно можете да разгърнете фолиото. Поставете рулото в голямата тава за фурна, като предварително я покриете с алуминиево или хартиено фолио за по-лесно отлепване след изпичане и лесно измиване на съда от готвенето.

Коричка на Руло Стефани. Тук имате много варианти, като класиката е да разбиете яйчен белтък и да намажете с него рулото отвън. Така соковете на месото ще се задържат вътре в мръвката, а и тя се втвърдява отвън и рискът от разпадане намалява. Можете да поръсите с галета за хрупкавост или да направите глазура като намажете с кетчуп. В някои модерни рецепти след кетчупа се поръсва с кафява захар или доматеното пюре се разбива директно с мед. Ако искате рулото ви да има по-вълча визия, покрийте го с ленти бекон. Ако пък сте се спрели на кашкавалена коричка, поръсете с рендосания кашкавал или положете тънки слайсове кашкавал върху рулото малко преди термичната обработка да приключи. Така няма да изгори и да придаде неприятен горчив вкус.

Ако вече сте решили да направите свое Руло Стефани, за да посрещнете гости, да зарадвате семейството, да изпитате кулинарните си способности или просто да се поглезите с красива и вкусна домашно приготвена храна, можете да използвате някоя от нашите РЕЦЕПТИ ЗА РУЛО СТЕФАНИ И РУЛО ОТ КАЙМА като я обогатите по желания от вас начин, за да гарантирате нейното съвършенство.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Тайните на съвършените кюфтета по стандарт

Трикове за замесване на кайма за кюфтета, за да бъдат те неустоимо вкусни и с идеална форма.   виж още »

Трикове с хартия за печене

Ексцентрични и практични приложения на хартиеното фолио за печене.   виж още »

Трикове за готвене на съвършените картофи

Как се готвят различните сортове картофи и кои картофи са подходящи за пържене, печене и варене. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта