Регистрация

Правила за готвене на пилешки гърди на тиган

06 Oct 2021   /   nina123   /   Видяна: 3931
Правила за готвене на пилешки гърди на тиган

Как се готвят сочни пилешки гърди и трикове за сочно и крехко печено пилешко?

 

Пилешкото месо е първенец по консумация сред мръвките в световен мащаб. А една от най-любимите на човечеството части от птицата са гърдите. Предпочитани са от дамите на диета заради ниското си количество мазнини и засищащите си свойства. Харесват се и от силния пол, особено фитнес маниаците заради високото количество протеин, което дава сила и енергия. Но приготвени в домашни условия често стават сухи, губят сочността си и дори месото се превръща в хранителни „трески“. Как се готвят сочни печени пилешки гърди на тиган, обяснява Боби Периш в професионалния си кулинарен канал FlavCity.

Избор на пилешки гърди. Не е тайна, че широката месна индустрия днес залага на хормони и антибиотици при отглеждането на животни. Ето защо е важно да се потърсят еко или био продукти, които наистина да имат здравословна стойност. Цената е по-висока, а мръвката – определено по-тънка и малка от комерсиалните варианти, ала тя е безценен източник на протеин и важни хранителни вещества за организма, пък и има доказано по-добър вкус. Ето как се появява основанието да се погрижите за себе си и близките с правилното месо.

Вижте пилешки гърди с мед и зеленчуци

Подготовка на месото за готвене. Половин час преди термичната обработка извадете гърдите от хладилника. Ако става въпрос за фризер, то ги извадете 24 часа преди готвене и приберете в хладилник. Нека се размразяват по щадящ за белтъчните влакна начин. Неминуемо тези ваши усилия ще се отразят позитивно на крайния вкус и вид на ястието.

Опитайте пилешко филе в сметанов сос с лук

Правилно начукване на пилешко месо. След половин час, прекаран на стайна температура, гърдите се поставят върху дъска, покрита със стреч фолио. Върху тях се слага друг стреч лист. Пилешко месо се начуква с дървена точилка за тесто, а не с чук или стъклена бутилка. Ударът е лек, а попадайки точилката върху месото се придвижва леко напред с избутване. Идеята е не гърдите да станат по-плоски, а просто да са равномерни във всичките си части. Започнете с удари от вас към противоположната страна. Едно минаване и 4-5 удряния на парче гърди е достатъчно.

Насладете се на есенна салата с пилешко и грозде

Овкусяване на пилешко месо за печене на тиган. След това махнете фолиото и нежно поръсете първо от едната страна, после от другата със сол и пипер. Можете след това да поставите мръвката в избрана от вас марината за 20 минути. Това време е напълно достатъчно, защото бялото пилешко месо е наистина крехко. Можете да поръсите с още подправки по желание и просто да оставите за 10 минути на стайна температура докато подготвите съда за готвене.

Поглезете се с пиле в лимоново-маслен сос

Подготовка на тиган за печене на пилешки гърди. Изберете дебел гладък тиган с незалепващо покритие. Поставете го сух на силен огън за 2-3 минути, за да се сгорещи добре. Ако ще готвите наведнъж повече от едно парче месо, съобразете диаметъра на съда така, че мръвките да не се застъпват и да има разстояние между тях. След загряване сипете между 1 и 3 с.л. растителна мазнина. (Вижте какви видове олиа можете да изберете за готвене) и с накланяне на съда разпределете олиото по цялата повърхност на дъното. След това намалете огъня на умерен и върнете тигана, за да се загрее и мазнината за 1-2 минути.

Предизвикайте сетивата с пилешко филе с коричка от трохи и билки

Същинско печене на пилешко месо на тиган. Сложете месото в тигана и не го помръдвайте в следващите 4 минути. Голяма е грешка е да се отлепя с щипки и да се върти. Трябва да остане неподвижно докато температурата си свърши работата. Когато видите побеляване на мръвката в ръбовете около 4-тата минута на готвенето, просто обърнете месото и го оставете за още 3 минути, за да се изпече и от другата страна. При поставяне в тигана натиснете горната страна на пилешкото с палец, показалец и среден пръст, за да изкарате въздуха, останал между него и тигана. Така ще гарантирате идеално разпределение на топлината.

Порадвайте се на вкуса на пилешко със спанак и сирена

Пилешки гърди след изпичане. И тук има тънкост за постигане на съвършен резултат. След като изпечете месото, го оставете за 5 минути в чиния. Готвенето във вътрешността продължава, като соковете се пропиват в самата текстура на месото. Ето защо трябва да свършат на спокойствие тази своя „работа“. Ако разрежете веднага след печене, тези апетитни сосове ще изтекат навън и ще направят хапките сухи. Спазвайки обаче този трик, си гарантирате наистина сочни пилешки гърди.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

5 правила за готвене на пилешко от начинаещи готвачи

Пилешкото е сред най-лесните меса за готвене, а грешките при направата му са поправими.   виж още »

Как обикновеният тиган става с незалепващо покритие?

Може ли да се готви в обикновен тиган без храната да залепва по него и как бабините ястия не са прегаряли без наличие на тефлон в кухнята?   виж още »

Готвене на полезна храна с гъби

Как да превърнем гъбите от хранителен продукт в здравословно меню? виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта