Регистрация

Токсоплазмоза вирее по повърхността на пресните плодове и зеленчуци

20 Jun 2014   /   nina123   /   Видяна: 4880
Токсоплазмоза вирее по повърхността на пресните плодове и зеленчуци

Мийте добре листните зеленчуци и белете плодовете, за да се предпазите от широкоразпространен вирус по пресните храни.

Когато марулята, зелето, киселецът, лападът и спанакът се появят на пазара в пресния си вариант, отглеждани по природосъобразен начин и зрели на слънце, а не в парник, с тях се сервира и опасността за коварната зараза на ооцистите на токсоплазмозата. Въпреки че по данни на Здравното министерство от зората на демокрацията у нас (за съжаление няма по-нови сведения) всеки пети българин е прекарал заразата и има имунитет, рисковите групи, за които токсоплазмозата не е безобидна не са малко.

Много са митовите и истините за ооцистите, а ако човек реши да прочете за заразата в интернет, категорично не би могъл да получи единодушно мнение както за степента на опасност, така и за начините на заразяване. Затова ние от kulinarno.bg  направихме по-задълбочено проучване, като се консултирахме със специалисти. Надяваме се наборът от информация да бъде полезен за всеки човек, който има съмнения за болестта или попада в рисковите групи.

Най-общо казано токсоплазмозата е болест, която се разнася от котки. Това е самата истина, но е мит, че котката е най-опасният заразител. Всъщност почти всеки човек, прекарвал болестта, е заразен от недобре измити плодове и зеленчуци и по-точно от микропесъчинките, задържани по тяхната повърхност. Затова сме убедени, че ще ви накараме да обръщате особено внимание при почистването на така вкусните и полезни зелени салатки, които през следващите месеци ще бъдат неизменна част от родната трапеза.

Как става заразяването с токсоплазмоза? Болестта се предава чрез микроорганизми, наречени ооцисти. Те се съдържат в месата на почти всички животни, но умират при температура над 80 градуса. Тук опасно е суровоядството като философия, защото в голяма част то не избива причинителя на болестта в мръвките. За да се зарази човек с токсоплазмоза трябва да изяде ооцист, затова забравете за твърденията, че одраскване или ухапване от котка може да фатално. Дори и под ноктите на животното да има зараза, то трябва да захапете или засмучете нараненото място, за да й позволите да влезе в организма ви. Попаднала в кръвта, тя не е опасна и умира.

Котките са единствените възможни преносители на токсоплазмоза. Попадналите ооцисти в месото на други живи животни остават в тяхното тяло до живот и не напускат организма. Затова вие трябва да изядете сурово заразеното месо, че да успеете да си задействате болестта. Котките обаче изхвърлят ооцистите чрез фекалиите си. И ето тук е разковничето. Котките ходят до тоалетна в пръстта, която е естествената среда за доразвиване на ооцистите, които могат да живеят с години в почвата. А в същата тази почва растат плодовете и зеленчуците с които се храним. Опасността става висока.

Във всяка песачинка може да се съдържат ооцисти, които да причинят токсоплазмоза. Нужно е човек да ги погълне (единствено и само при попадане в стомаха се активизира заразата). А това става при консумацията на недобре измити плодове и зеленчуци, обяснява дългогодишен служител в Националния център по заразни болести – отдел паразитология. Мъжът се занимава именно с изследванията за токсоплазмоза и е категоричен, че котките са най-малкия проблем, за разлика от листните зеленчуци и пресния лук, между чиито листа се крие голямо количество пръст с ооцисти. „За да се зарази човек от котка, първо трябва да й пипа изпражненията, а след това да си оближе пръстите. За сметка на това една недобре изплакната салата е доста по-голям гарант за разболяване.“

Как протича заразата с токсоплазмоза? При повечето хора, в чиито организъм са навлезли ооцисти, болестта е асимптомна. Някои могат да почувстват временно гадене, да последва повръщане или диария, но за два-три дни всичко се нормализира. В следствие на прекараната зараза повечето хора си изграждат имунитет срещу ооцисти, който трае между три години и доживотно. В този период не могат да се разболеят повторно.

За кого и защо е опасна токсоплазмозата? За здрав възрастен човек ооцистите не са опасни. Те са фатални за бременни жени и малки деца. Преди по-малко от двадесетилетие, когато токсоплазмозата е била още по-разпространена от днес в 100% от случайте на зараза бременната жена до третия месец е губила плода, а в следващите два триместъра токсоплазмозата не е изхвърляла бебето, но е нанасяла сериозни щети върху мозъка и нервната система на бъдещото дете. Същото злощастие може да сполети и вече родено дете до 8-годишна възраст, като с всяка следваща година от израстването опасността е все по-малка.

Как да предпазим децата от токсоплазмоза? Отново – мийте и белете суровите плодове и зеленчуци. Не позволявайте на отрочето си да пипа в тоалетната на котката и НЕ яжте с едни същи прибори, защото ако ооцистите са още в устната ви кухина, можете да заразите и детето си. Препоръчително е също така бременните жени и малките деца да си направят изследвания за токсоплазмоза.

Как се правят изследвания за токсоплазмоза? Хубава работа, но българска – у нас има само една лаборатория, която може да направи пълната гама от изследвания и това е Националният център по заразни болести в София. Всяка друга лаборатория, която взима кръв за идентифициране на паразита, отново ще я изпрати именно в центъра. Там, в отдел паразитология ще ви вземат кръв венозно само в делнични дни до обяд и след осем работни дни можете да получите резултатите си, които са в две части – информация за наличие на IGG и за IGM.

Какво означават кръвните резултати от направен тест за токсоплазмоза? Задължително поискайте числа за базисни граници. Ако нивото на антитела в кръвта ви е под определена граница (т.е. води се че имате отрицателно IGG въпреки че самата цифа не е отрицателна), това означава две неща. Тялото ви няма изграден имунитет срещу болестта, затова при попадане на ооцисти в тялото, вие неминуемо ще се заразите. Отрицателният показател може и да показва, че току-що (в рамките на по-малко от месец) вие сте заразени и все още нямате антитела, които да противодействат на паразита. Затова на помощ идва покателят на IGM. Ако той е отрицателен или под установена дадена норма, в момента в тялото ви няма ооцисти. Ако обаче нивата му са положителни и особено комбинирани с отрицателен IGG, то значи вие в дадения момент прекарвате болестта.

Токсоплазмозата е от онези паразитни състояния, които е по-добре да пеминат през вас, за да имате имунитет. До този извод ще стигнат мнозина, които се поинтересуват по-задълбочено от болестта. Но колкото и да ви се струва разумна тази превенция, не се хвърляйте нарочно да ядете немити плодове и зеленчуци, както и сурови меса, защото освен безобидните ооцисти, в тези продукти се крият и други рискове за здравето, които няма да са така благосклонни към здравия и устойчив организъм. 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Хранене след прекаран грип – как да не повторим болестта

Забравете за тежките меса, млякото и полуфабрикатите и заложете на супи, плодове, ядки и зеленчуци. виж още »

Купешката майонеза – тлъстини и болести

Майонезата в хранителната верига е вреден микс от мазнини, консерванти и захар. виж още »

Гуанабана – природна аптека за всички болести в човека

Плодовете, познати още като сорсоп, анона ябълка или гравиола лекуват всякакви форми на рак, остеопороза, цироза и проблеми в отделителната система. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта