Регистрация

Хранене след прекаран грип – как да не повторим болестта

26 Feb 2014   /   nina123   /   Видяна: 3200
Хранене след прекаран грип – как да не повторим болестта

Забравете за тежките меса, млякото и полуфабрикатите и заложете на супи, плодове, ядки и зеленчуци.

Грипната епидемия вече е не е в разгара си, но мнозина преминаха през мъчението на тазгодишния вирус. Сега пред организма им стои задачата да се възстанови бързо, като все пак съумее и да устоява на атаките на простудните заболявания и ексцентричните промени в климата, които изискват силна калявка, за да не повлекат нови кихания, кашлица и гърлобол със себе си. Неуспоримо е, че се намираме в неприятно температурно изпитание и на фона на върлуващ страната грип, затова трябва да сме внимателни в грижата си за тялото, така че да не му попречим.

Ако вече сте имали злочестото изпитание да „прекарате“ грипа или организмът ви се е поддал под натиска на някое простудно заболяване, то забравете твърдението, че с помощта на силна храна тялото бързо ще укрепне, съветват експерти. Силната храна е тежка и високолалорична, тя в повечето пъти е лишена от така нужните витамини, които правят имунитета по-борбен. За сметка на това тя изисква голяма доза енергия от тялото, за да се справи с разграждането й, докато то има по-доблестни цели – да ви спаси от идната настинка или грип.

Храните, които трябва да изключите от менюто си са всякакви консерви, полуфабрикати, фаст фууд, много мазни меса и пържени продукти. Те имат почти нулева полза за тялото, а отделно и го пренатоварват. Витамините и минералите в тях са избити от термичната обработка и още по-лошо – в тях има консерванти и соли, които допълнително вредят.

Няма да сбъркате обаче, ако заложите на супи, салати и люти гозби. Чесънът и лютите чушки доказано гонят болестотворните причинители. Супата е лека и сгряваща храна, а зеленчуците в нея и особено доматите, съдържат витамини и минерали, които ще подсилят имунитета ви. Същото важи и за пресните плодове и зеленчукови салати, където полезните вещества са много повече.

Ако изпитвате глад и искате да си хапнете нещо по-стабилно, заложете на постните меса – пилешко, пуешко, риба. Препечените пълнозърнести филийки също са добра алтернатива, както и варените яйца. Зима е, не пренебрегвайте печенитите тикви или дюли с мед в полза на торти и тежки сладкиши. Малко ядки, по възможност сурови, също ще се включат на ваша страна в борбата с болестите.

И за финал – забравете за прясното мляко, категорични са експертите. То е полезно само за децата до 10-годишна възраст. Киселинната му среда действа деградивно на стомаха и на тялото. Колкото и да ни е повтаряно, че с чаша топло мляко преди сън ще се защитим от коварните зарази, ефектът му в много случаи е точно обратния – то ни прави слаби и податливи на вируси.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Октомврийска подготовка за справяне с идващите вируси

Мед, чесън, лимон и ябълки помагат за справянето с вирусните инфекции в хладното време.   виж още »

Български методи за борене на настинката с храна

Млякото и туршийте пречат на борбата с настинката и хремата, а верен помощник за оздравяване са топлите напитки и храни. виж още »

Токсоплазмоза вирее по повърхността на пресните плодове и зеленчуци

Мийте добре листните зеленчуци и белете плодовете, за да се предпазите от широкоразпространен вирус по пресните храни. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта