Регистрация

Купешката майонеза – тлъстини и болести

25 Nov 2013   /   nina123   /   Видяна: 3324
Купешката майонеза – тлъстини и болести

Майонезата в хранителната верига е вреден микс от мазнини, консерванти и захар.

Няма спор – всяка пица, сандвич, чипс или домашно изпечено месо придобива превъзходен вкус когато се потопи в майонезен сос. Белият яйчен продукт е способен да се превърне в перфектния завършек на всяко солено ястие, правейки го неверятно апетитно и лесно за преглъщане. Дори и обикновената филийка, намазана с майонеза може да буде страхотна бърза закуска, която да засити преди началото на отрудения ден. Но всяка сладост си има цена, а в случая с яйчения сос ние заплащаме със здравето и фигурата си.

Изследване на български специалисти реши да опише на хората, хапващи си майнеза редовно, какво точно причиняват на тялото си, като целта е да се замислим дали си заслужава да жертваме толкова много в името на питателното ястие. За целта е проучено съдържанието на няколко от най-продаваните марки майнози на родния пазар. Специалистите допълват, че изводите са в сила за купения сос, а не за домашно направения яйчен продукт.

Купешката майнеза най-общо казано съдържа много мазнини, захари и консерванти – букет от вредни за организма вещества в доста наситена комбинация. Освен това в състава на някои от майонезите на пазара влиза и вкусовият подобрител, познат като (моно)натриев глутамат, който произхожда от китайската кухня, но е забранен за употреба в редица страни по света заради множеството си негативни влияния върху здравето. (Още за мононатриевия глутамат – четете ТУК.)

Всяка майонеза съдържа мазнини, защото те са част от основния й състав. В промишлеността се използват редица растителни масла. Проблемът при тях е, че те са богати на омега 6-мастни киселини и са бедни на омега 3-мастни киселини. За да се усвояват като полезни двете съставки трябва да са балансирани помежду си спрямо общото количество. В противен случай комбинацията в полза на едната (и особено в полза на омега 6) води до натрупване на мазнини и затлъстяване. Освен това киселината се отлага по вътрешността на кръвоносните съдове като повишава нивото на кръвно налягане и риска от инфаркт.

Майонезите, които са описани като нискомаслени и съдържащи зехтин, се разбиват до познатата консистенция благодарение на по-голямо количество добавена бяла захар. Дори и в необезмаслените от тях захарта е приблизително 15% от състава на продукта, като го прави рисков за развитието на диабет от втори тип. В обезмасления сос захарите са близо 24% от състава на продукта, което означава, че с една-две лъжички от соса ние буквално изяждаме лъжица бяла захар и още толкова наситени мазнини. Логично е тази ужасяваща калорийна нездравословна бомба да повлияе зле на тялото както отвътре, така и визуално отвън.

Срокът на годност на домашно направената майонеза е само няколко дни, за разлика от купената, която издържа поне 3 месеца на рафта и в хладилника, даже и след като е нарушена целостта на опаковката й. Разбира се дългата давност се дължи на консерванти, които са строго индивидуални за всеки производител, но на потребителя могат да причинят обострена чувствителност, нервни и параноични разтройства, хормонален дисбаланс, мигрена.

Затова експертите съветват да не се консумира купена майнеза повече от два пъти седмично, както и да не се яде в големи количества – не повече от 2 ч.л. на ден. Като най-здравословно решение на проблема учените съветват приготвянето на продукта в домашни условия, където растителните мазнини могат да бъдат заменени с далеч по-полезния им вариант – зехтин, а добавената захар да е в пъти по-малко. Освен това организмът ще се лиши от вредната палитра с антиоксиданти.

 

В допълнени ние от kulinarno.bg ще споделим какво виждаме върху опаковката на белия яйчен сос - в 100 грама се съдържат 512 килокалории, от които мазнини - 55 грама, въглехидрати - 2,4 грама и балтъчини - само 0,4 грама на сто.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Какви зарази пренася муха, кацнала върху храна?

Кацането на насекоми в чинията може да се окаже опасно за човешкото здраве.   виж още »

Токсоплазмоза вирее по повърхността на пресните плодове и зеленчуци

Мийте добре листните зеленчуци и белете плодовете, за да се предпазите от широкоразпространен вирус по пресните храни. виж още »

Четирите основни типа зехтин според производството

Каква е разликата между обикновения зехтин, зехтина Virgin и Extra virgin и кой зехтин е най-добър? виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта