Регистрация

Този уикенд: Готвим риба за Никулден

05 Dec 2014   /   nina123   /   Видяна: 19691
Този уикенд: Готвим риба за Никулден

Каква риба да сложим на трапезата на Никулден - дали традиционен шаран, нещо пържено и лесно или пък да заложим на здравословните морски и речни обитатели в запечен вариант?

 

 

На 6 декември християните честват деня на Свети Николай, празник, който в България наричаме Никулден. (Вижте традиции, обичаи и кулинария, свързани с Никулден). За облекчение на много домакини през 2014-а година датата съвпада с почивен ден от седмицата, което от своя страна позволява на всеки ентусиаст да се суети доста по-дълго над печката в приготвяне на празничната трапеза. И тази година множество шарани ще паднат под ножа у нас, а в Европа, където традицията е да се ядат и други видове риба, водното царство отново е на почит в най-търсените рецепти. А те са така разнообразни и толкова много, че човек трябва да прекара доста време в размисъл какво точно допада на вкусовете му и тези на гостите, които ще седнат на трапезата. Затова и ние от kulinarno.bg ще ви засипем с рецепти - както за шарани, така и за друга риба, а от вас се иска само да се спрете на това, което наистина харесвате.

Рецепти за шарани, които можете да сготвите за Никулден: Позволявам си да препоръчам три лично мои рецепти за шарани, изпитани от години и превърнали се в неотлъчна част от празника на семейството ми. И до днес сред любимите варианти за избор вкъщи са Пълнен шаран със сушени плодове, Шаран с домати, ядки и стафиди, който доста наподобява първия вариант и по-различната разновидност Печен шаран с плънка от ориз и гъби.

Всеки дом е със собствени вкусове и ако у нас се предпочита сладникавата нотка в корема на рибата, то за други комбинацията от месо и плодове е недопустима. За всички тях е рецептата на Таньо Шишков от кампанията на ЛИДЛ Манчев срещу Шишков, който напълни охладената риба с ориз, каперси и печурки. Неговият славен колега шеф Манчев не се сдържа да лиши ястието от деликатната сладникава нотка, затова сготви Шаран с ориз, праз, но и малко стафиди.

Вдигаме летвата за шарановото приготовление като се обръщаме за помощ към приятелите ни от Бон апети. Лора и Стоян вече 5 поредни години ни дават хитри идеи за направата на празничната риба по екстравагантни и вкусни начини. Ето и най-новата им приумица - Пълнен шаран с рибен пастет и сметана. Ха сега - пълнена риба с риба. Но все пак, ако обърнете внимание на рецептата, ще ви се стори доста вкусно.

Но не само шаранът е риба. Ако сте решили да разчупите традицията и тази година да сготвите нещо ново и различно, ще започнем от най-лесния вариант - за пържена риба. Тук от себе си ще трябва да отделите минимално време и нерви за приготвяне и съвсем базисни кулинарни умения. Доказват го това Сочно хрупкаво филе от паниран толстолоб, Пържената риба с чипс, Панираните уклейчета и Речния кефал, наричан още клен с панировка, с които е грях да не изпиете халба потна бира и Лютите панирани хапки от ледена риба, която се превърна в хит на пазара в България през последната година заради сравнително ниската за класа си цена и атрактивните визия и вкус.

По-здравословна риба за Никулден можете да си направите като последвате рецептите за Екзотична печена риба, Скумрия във фолио с чили и джинджифил или пък доста по-лесните и традиционни Печени кленове с билки и лимон и Филе от сьомга на тиган.

Която и рецепта за риба да изберете, пожелаваме ви приятно и забавно готвене и добър краен резултат.

Екипът на kulinarno.bg честити празника на всички рибари и именяци и желае приятна и незабравима никулденска вечер на всеки, който е запретнал ръкави, за да попразнува със семейството, приятелите или колегите.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Традиции с никулденския шаран

Народни обичаи с шарана за Никулден и каква е традицията за костите и люспите на празничната риба? виж още »

Как kulinarno.bg отпразнува Никулден

Един разказ с главен герой – негово величество шаранът и посрещането на гост за Никулден. виж още »

Никулден – честито на рибари и именяци

Традицията повелява на трапезата днес да има риба. Нейните люспи символизират парите, а костите й – здравето. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта