Регистрация

Фиш енд чипс по български

Фиш енд чипс по български
Лесно   |   Порции 3   |   Видяна: 2947

Пържени картофки с паниран толстолоб за радост на децата.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 700 грама филе от толстолоб с кост
  • 600 грама картофи
  • 3 с.л. царевично брашно
  • 4 с.л. бяло брашно
  • сол
  • растителна мазнина за пържене
  • резен лимон за поднасяне

Начин на приготвяне:

При приготвянето на фиш енд чипс в една и съща мазнина златно правило е първо да се изпържат картофите, а след това рибата, защото олиото се вмирисва на риба и почернява от брашното в панировката. А тези неприятни „явления“ могат да се лепнат върху иначе златистите пържени картофки, ако не се спази правилната хронология на готвене.

1. Размразете рибата, ако филетата са замразени, нарежете ги на шайби с дебелина от около 2 см., измийте хубаво, отцедете добре от водата и осолете обилно като втривате солта с пръсти в рибното месо. След това приберете в хладилника докато дойде техния ред.

2. Обелете картофите, измийте ги и подсушете с хавлиена кърпа. Ако не искате пържените храни да пръскат, трябва да са добре изсушени. След това нарежете картофките на пръчици, сгорещете олиото и ги изпържете до готовност на маслена баня. Извадете върху домакинска хартия да се отцеди излишната мазнина.

3. Тук има и един трик с посоляването. Ако искате да намалите още нивото на пръскане на олиото, посолете мазнината преди да пуснете в нея картофите, но след като вече е загряла. Така ще почистите котлона по-лесно след готвенето. Мнозина експерти обаче твърдят, че пържената сол е канцерогенна, затова ако сте привърженик на тази теория, посолете чипса чак след като е излязъл от тигана и дори след като се е отцедил от мазнината.

4. Когато картофките са готови, идва ред на рибата. Вземете широка и плитка чиния и смесете в нея двата вида брашно. Изчакайте олиото да се сгорещи силно преди готвенето. Овалвайте всяко парче в брашното от всички страни и дори натискайте с пръсти, за да попие по-хубаво.

5. След това пържете до покафеняване двустранно и отново вадете върху домакинска хартия, за да се отцеди хубаво.

6. За финал сервирайте в три порции – за мама, татко и тяхното съкровище. Гарнирайте с резени лимон. Мама и татко могат да избират между чаша бира или вино, а мъника в семейството да се порадва на една здравословна цитронада със сока от 1 лимон, 330 мл газирана вода и лъжичка мед.

Да ви е сладко!

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 40 мин.
Време за готвене: 50 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта