Регистрация

Никулден – честито на рибари и именяци

06 Dec 2013   /   nina123   /   Видяна: 5469
Никулден – честито на рибари и именяци

Традицията повелява на трапезата днес да има риба. Нейните люспи символизират парите, а костите й – здравето.

Днес – 6 декември – християнската общност и рибарите по света почитат паметта на Свети Николай Мирлийски Чудотворец. Спред поверието дядо Николай, идващ от Мала Азия още приживе бил обявен за светия заради чудесата, които вършел. Легенда разказва как монахът чул през облаците вопли на потъващи моряци, които потеглили в бурното море на път към Божий гроб. Тогава той паднал на колене и се молил на всички светии да пощадят живота на мъжете. Моряците разказват, че изведнъж вълните, които щели да ги потопят, утихнали, а на небето се появило слънце, което ги изпроводило в дните на тяхното пътешествие.

Друга легенда разказва за бетстващ кораб, екипажът на който знаел за силата на дядо Николай да закриля плаващите. Корабът вече се наводнявал, когато на него се появил светията, държащ в ръка огромен шаран. С помощта на рибата той запушил дупката в дъното и мъжете успели да се приберат невредими при семествата си.

Св. Николай умира на 6 декември 342 година, но още приживе е обявен за покровител на моряците, рибарите, търговците и банкерите, тъй като ги е закрилял с молитви и чудеса по време на техните пътувания по вода. Затова и на днешния ден в открити води не се излиза, рибарите обявяват края на есенното си ловуване, прибират се у дома и разделят помежду си улова. Днес задължително на трапезата на всяко християнско семейство присъства риба и рибни храни, по традиция се прави т.нар. рибник, пие се вино за здраве и омилостивяване на моретата, отправят се благодарности към светията, че е проявил милост и закрила към всеки, отправил се на път по вода.

По традиция при приготвянето на рибата се запазват част от нейните люспи, които се оставят да изсъхнат, а след това всеки член на семейството или гост на трапезата прибира по 2-3 люспи в портмонето си, за да му носят пари. Друг обичай е зачистването на зъбите с кост от рибата, като поверието твърди, че така човек ще се предпази от болести.

Анализатори на образа на Свети Николй го определят като съвкупност от двата персонажа Посейдон и Дядо Коледа. Божият мъж е обрисуван като старец с дълга бяла брада, а на иконите с неговия лик се появяват риби, кораби и моряци.

Днес над 200 000 българи празнуват имен ден. По традиция при именяк се ходи без покана, така че ако познавате Николай, Никола, Николета, Николина, Нина, Нено, Ненчо, Менка, Кольо, Колю, Ника, Ники, то грабнете един подарък и се насочете към дом, където по традиция ще ви посрещнат с рибена гозба.

Екипът на kulinarno.bg честити на всички именяци и хора, които честват професионалния и занаятчийския си празник днес! 

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Св. Варвара гони шарката с постни варива

С постна медена погача, супи от боб и леща, печен ориз и десертно жито празнуваме Деня на Света Варвара, за да пази децата от болести, жените от злоче виж още »

Тънкости при овкусяването на риба

Трикове за готвене на риба, които ще послужат за направата на идеална вечеря.   виж още »

Готварски съвети за Никулден

За рибата, гарнитурата, готвенето... и още нещо...   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта