Регистрация

Проучване на kulinarno.bg за цените и качеството на плодовете и зеленчуците на пазара в началото на юли

02 Jul 2013   /   nina123   /   Видяна: 2942
Проучване на kulinarno.bg за цените и качеството на плодовете и зеленчуците на пазара в началото на юли

Вносните плодове и зеленчуци са по-скъпи, изглеждат по-добре, съхраняват се по-дълго, но не бият по вкусови качества родното производство.

Обиколка на kulinarno.bg из кварталните тържища, няколко хипермаркета и майката-кърмилница на родната търговия с плодове и зеленчуци – Женския пазар доказа, че цените на най-купуваните днес в България дарове от природата зависят главно от две неща -1- дали стоката е внос или родно производство и 2 - здравият й апетитен вид.

Търговският пътепис стартира от от няколко междублокови будки, грижовно превърнати в плод-зеленчук, където цените са сравнително в златната среда между хранителни маркети, чиито имена умишлено няма спомена и Женския пазар в София. Оказва се, че е нормално да си купим червени сочни узрели и незасъхващи домати за около 1.30-1.50 лв/кг. Дините вървят между 0.60-0.80 лв/кг. Правата дълга краставица е 1.00-1.30 лв/кг, черешите – между 2.50 и 3.50 лв/кг според степента на зрялост (в някои случаи и на „разваленост“ или зеленина) и големината на плода. Колкото до вкуса им, всички които ни бе разрешено да опитаме имаха различен вкус, продаваха се с надписи „Много сладки“ и наистина нямаше кисели. Сочните зелена и червена капия струват около 2 лв., а цената на жълтите чушки е с 30-тина стотинки по-малко. Тук става въпрос за родно призводство и по думите на продавачите – за първо качество. Модерните реколти, които тепърва превземат пазара от праскови, кайсии и нектарини в квартала струват съответно 1.90 лв./кг, 2 лв./кг и 2.00-2.30 лв./кг.

Потребителски шок ни очакваше на столичния Женски пазар, където цените падаха с до 50%, но за сметка на това и качеството на голяма част от продуктите далеч не беше първо. Тук обаче сладка, прясна и добре узряла диня се продаваше само за 0.40 лв./кг. Кайсийте бяха дребни, възкисели и леко зелени, но само за 1.40 лв./кг. Прасковите, с леки наченки на презряване си позволяваха мекотата, защото бяха само 0.80 лв./кг. Чушките, повечето сортове в доста добро състояние, варираха между 1.20-1.50 лв./кг. Сега ще ви предложим и списък с най-търсените и предлагани продукти и тяхните цени, като на някой ще опишем и качеството.

Плодове:

  • Диня – качество добро, производство – родно – 0.40-0.60 лв./кг
  • Пъпеш Медена роса – 1 лв./кг или 1 лв – бр.
  • Пъпеш – обикновен – 0.80 лв./кг
  • Кайсия – дребна, недоозряла, българска – 1.40-1.60 лв./кг
  • Праскови – или зелени, или презрели; второ качество – 0.80-1.20 лв./кг
  • Череши – всякакви видове, зрялост и качество – 1.50-1.80 лв./кг
  • Лимони – всякакви видове – 1.40-2.00 лв./кг в зависимост от качеството

Зеленчуци:

  • Краставици – всякакви видове и качество – 0.60-1.40 лв./кг
  • Корнишони – в доста добро състояние – 0.90-1.00 лв./кг
  • Чушки – голямо разнообразие – 1.30-1.60 лв./кг
  • Зелени люти чушки – добри – 2.50 лв./кг
  • Патладжани – второ качество, доста дребни – 1.40 лв./кг
  • Едър розов домат – има и добри, има и омекнали, а и недозрели. Според качеството варират между 1.30 и 2 лв./кг. Всичките – родно производство.
  • Червени домати – хубавите български са около 1.30 лв./кг, а по-некачествените – 0.80 лв./кг.
  • Тиквички – сравнително добри за изумителните 0.40 лв./кг
  • Моркови – много хубави – 1.20 лв./кг. Много трудно се намират и избора не е голям.

Тук трябва да подчертаем, че цените на добре изглеждащите малини, къпини и боровинки са в пъти по-ниски от другите места, където се продават в тарелки по 100 г или 500 г. На Женския пазар малините и къпините в сравнително добро качество са 5.00 лв./кг, а боровинките – 6 лв./кг.

Забелязва се и една тенденция при печурките. Независимо дали се продават на сергията в квартала, на открития пазар или в супермаркета, тяхната цена е една и съща – около 5.00 лв./кг. На открито обаче са доста по-едри и понякога с прекалено потъмняло отдолу капаче, докато в хратилните магазини са сочни и в стил „бейби“.

Радост за окото, но не за вкусовите рецептори и джоба са зеленчуците и плодовете в супер- и хипермаркетите. Ако ви трябват продукти за изискана вечеря, естетични ордьоври или продължително съхранение в хладилник, по-добре си напазарувайте от тях. Дори и определените като второ качество изглеждат сравнително по-добре от първокачествените предложения на сергийте. Повечето от тях обаче са внос от Гърция и Турция, а вкусът им далеч не може да се сравнява със сладостта и сочността на родните. Цените им са леко завишени, но в рамките на поносимото. За „обогатителите“, с които са пълни, за да запазят вида си продължително време, можем само да гадаем.

Ние, от kulinarno.bg се надяваме да сме полезни с направеното проучване, а на вас оставяме да направите правилния избор кой продукт от къде ще си купите. Желаем ви сладко плодово лято и свежи салатени дни. 

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Минимално поскъпване на стоките от първа необходимост

Масовите храни за българина ще поскъпнат най-малко.   виж още »

Какви храни купува най-често българинът

Хлябът, месото и яйцата са трите най-пазарувани продукта от нашенеца. виж още »

Трикове при приготвянето на салата от начинаещи готвачи

Осем прости правила за направата на вкусна салата или свежо зеленчуково предястие. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта