Регистрация

Какви храни купува най-често българинът

12 May 2014   /   nina123   /   Видяна: 3537
Какви храни купува най-често българинът

Хлябът, месото и яйцата са трите най-пазарувани продукта от нашенеца.

За да се живее – трябва да се яде. Този природен закон бърка надълбоко в джоба на българина, защото според проучване на Националния статистически институт (НСИ) за 2013 година над половината заплата на нашенеца се харчи за храна. И докато хората над 30-годишна възраст залагат на сготвеното у дома, то до тази възраст доста предпочитани са бързите закуски и полуфабрикатите.

Трите най-купувани хранителни продукта са хляб, месо и яйца. От НСИ съобщават, че за месец на глава от населението се падат по 11 яйца, 3 килограма месо и 13 хляба, пише в. „24 часа“. В малките населени места все още хората отглеждат градини и селскостопански животни, затова показателите са занижени. В големите градове обаче населението си доставя хранителните продукти от магазините. София е първенец по месоконсумация, като на месец човек си купува по малко над 5 килограма.

Какви храни още влизат в потребителската кошница на българина? Това са готварските консумативи като захар и олио, падащи се съответно по 700 грама и 1,2 литра на глава за месец. Въпреки вредността на тези два продукта, нашенецът явно не се грижи за здравето си и драстично надвишава препоръчителните норми.

В топ 10 на най-пазаруваните продукти са още плодовете и зеленчуците (средно по 4 кг.), зърнените и бобовите култури – по около килограм; брашното, солта и пастата. Стряскащи са данните, че едва 3% от населението редовно търсят здравословни и биопродукти, а по-малко от половината наследници на Бай Ганьо са склонни да направят компромис с цената за сметка на качеството.

Луксозна храна и екзотични готварски консумативи в България се купуват рядко. Дали заради стандарта на живот или по навик, сънародниците ни нямат навика да се глезят. Случва се предимно по национални или семейни празници да се зареди хладилника с изискани сирена, редки меса, плодове и зеленчуци, скъпи подправки. На заведение се пада по едно излизане месечно, като в големите градове хората хапват в ресторант средно веднъж на седмица, а в малките населени места по 2-3 пъти годишно. Сладкиши се ядат два до три пъти седмично, като предимно се купуват готови и много по-рядко се правят в домашни условия.

Балканецът обича чашката. 4 литра бира, 500 мл твърд алкохол и 700 мл вино се падат на глава от населението за месец. Любимото пиво се консумира предимно в летните месеци, докато ценителите на виното поддържат данните приблизително еднакви през цялата година. Безалкохолните напитки обаче водят в класацията със средно 8 литра на човек за четири седмици.  

ПОДОБНИ СТАТИИ

5-те най-използвани хранителни продукта

Хората живеят на хляб, месо и салати, подправени със сол и захар. виж още »

Шопската салата – любимо ястие в ЕС

Наред с избора на евродепутати се проведе гласуване и за еврохрани. виж още »

Българско изобретение ни казва какво има под опаковката

Нов сензационен уред, създаден от българи, показва качеството и състава на храните, без да бъдат разопаковани. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта