Регистрация

Протеинова закуска убива глада

08 Jan 2014   /   nina123   /   Видяна: 5107
Протеинова закуска убива глада

Хапвайте яйца вместо сладкиши при първото си ядене и апетитът ще си отиде за целия ден.

Закуската – най-важното хранене за деня, което подготвя тялото за очакващите го задачи. Важно е да се съобразим едновременно с факта, че стомахът не може да заработи рязко на пълни обороти след периода на почивка и също така, че трябва да се заредим със сила за предстоящите задължения. Затова и подборът на продуктите, които ще сервираме в сутрешното си блюдо е от голямо значение.

Но коя е най-подходящата храна за правилен и здравословен старт на деня – на този въпрос се зае да отговори д-р Мария Фернандес  - член на редакционния екип на научното списание Нутришън рисърч (Nutrition research). В двумесечното проучване се включиха 2000 доброволци на възраст между 5 и 75 години. Всеки две седмици от изследването те трябваше да ядат различни храни за закуска, като менюто им до края на деня оставаше свободноизбираемо за тях.

Учените установиха, че когато на закуска се приемат въглехидрати – сладкиши и тестени изделия – човек огладнява много по-бързо и едва дочаква обедната почивка, за да се нахвърли на голямо количество тежки храни. Така стомахът се разширява и на вечеря отново се залага на обилната порция, за да се постигне усещането за ситост.

Когато закуската е богата на мазнини, гладът настъпва по-бавно, но огромното количество енергия, което се влага при разграждането на този вид ястия води до усещане за тежест и подут стомах, липса на настроение и тонус. А веднага щом храната бъде усвоена, се появява неистово желание тъпченето да продължи. Затова мазните меса, както и голямо количество масло и сирене също не са препоръчителни при първото за деня ядене.

Закуската, базирана на протеини обаче се оказала много подходяща. Белтъчините се разграждат с умерено темпо и са основен източник на енергия. Те не ангажират така силно стомаха както мазните храни, а и не са толкова тежки. Изядени след събуждане две варени яйца например дават необходимата енергия за справяне със задълженията до обедната почивка. Същевременно д-р Фернандес отчела, че гладът насъпва много по-късно, а апетитът, който се появява е регулиран така, че хората които закусват с протеини, изяждат близо с 300 калории по-малко за деня, отколкото ако биха хапвали въглехидрати или мазнини при първото си хранене. Освен това трябва да се отбележи, че две варени яйца съдържат около 150 калории, а един сандвич, пържола или парче пица са средно между 600 и 750 калории.

Сами си направете сметка какво си заслужава да се хапва за закуска.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Диета с чиа, краставица и лимон за закуска

Диетична напитка с кисната чиа, лимонов сок и краставица помага за свалянето на килограм, горенето на мазнини, понижаването на холестерола и изчистван виж още »

Колко протеин задължително трябва да се изяде на ден

Защо е важно да се яде храна, богата на белтъчини и колко белтъчини трябва да се приемат на ден за здраве, сила и тонус.   виж още »

Авокадото – мазно, калорично, но с отслабващ ефект

Диета с авокадо дава сила, енергия, красота и смъква килограми без глад и лишения.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта