Регистрация

Колко протеин задължително трябва да се изяде на ден

15 Jun 2022   /   nina123   /   Видяна: 1566
Колко протеин задължително трябва да се изяде на ден

Защо е важно да се яде храна, богата на белтъчини и колко белтъчини трябва да се приемат на ден за здраве, сила и тонус.

 

Вегетарианските и веганските диети са модерен начин на хранене и живот в съвременния свят, където животните и техните субпродукти са замърсени с хормони и антибиотици заради технологията на отглеждането. Също е вярно, че количеството пластмаса и тежки метали във водните ареали се е увеличило с над 35% през последното десетилетие. А то замърсява месото на рибата и морските дарове, така важно за организма на човека. Като че ли чиста храна почти не остава на планетата, ала отказът от месни и рибни ястия и животински субпродукти също не е здравословен. Защото тялото има жизнена необходимост от протеин. Всеки ден и в почти всяко хранене. Защо е важно да се приемат белтъчини и в какво количество трябва да бъдат те в дневното меню, обяснява в свой доклад Американското министерство на земеделието.

Защо белтъчините са важни? Мозъкът се храни с въглехидрати, но цялото останало тяло се поддържа от протеините в храната. Те са отговорни за растежа и развитието на мускулната тъкан – не само наребрената, но и гладката, което означава, че белтъчината е нужна дори за да се движи съдържанието на червата правилно и да се разтяга и съкръщава белия дроб при дишане. Необходима е на опорно-двигателния апарат, за да можем да поместваме тялото си в пространството; на сърцето – за да поддържа нормален ритъм, на кръвоносните съдове, за да пренасят полезните вещества в кръвта до всички части на тялото. Освен това протеините в менюто дават усещане за ситост и сила.

Диетични функции на протеина. Доказано е, че човек се чувства по-заситен, ако е хапнал високопротеинова храна. 1 грам протеин съдържа 4 калории. Пилешкото, пуешкото, телешкото, яйцата и морските дарове помагат да се предотврати преяждане. Те действат благотворно на стомаха и регулират метаболизма. Подтикват активността, откъдето са отговорни за горенето на повече калории. Така се поддържа здравословно тегло и природосъобразен ритъм на живот. Нови открития сочат, че протеинът е пряко свързан с качеството на съня и неговият недостиг пречи на хората да почиват пълноценно. Влияе положително на нервната система и психическото здраве.

Колко протеин трябва да се яде на ден? Експерти от Американското министерство по земеделието създават формула за адекватен прием на протеин като част от кампанията против затлъстяване на населението. Формулата важи както за деца, така и за пораснали и възрастни индивиди. На килограм телесно тегло трябва да се приема по 0,8 г протеин. Иначе казано човек с тегло 60 кг трябва да изяжда за ден 48 грама протеин, а с тегло 80 кг – 64 грама протеин. Препоръчително е минимум 20% от този протеин да се набавя от риба и морски дарове и още поне 15% от яйца, ако здравословното състояние позволява.

Кои храни колко протеин съдържат? Ето някои от основните и най-добри източници на протеин и колко грама от важните белтъци се съдържат в 100 г продукт. Пилешко месо – 30 грама, пуешко месо – 28 грама, сьомга – 27 грама, телешко – 25 грама, немазно свинско месо – 18 грама, козе сирене – 16 грама, яйца – 12 грама, леща, грах и боб – средно около 9 грама, броколи – 3 грама. Важно е да се комбинира приема на животински протеин с богати на фибри зеленчуци, за да може да се разгради и усвои добре. Затова с мръвката и морските дарове си сервирайте свежа листна салата, допълват експертите.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Най-добрите протеини за добавка в салатата

Превърнете салатата в диетично питателно основно – засищаща, вкусна и изпълваща с енергия и виталност, като добавите правилния протеин в нея. & виж още »

Скир – скандинавското протеиново мляко

Исландското сирене скир е модерен метод за прием на протеин, калций, пробиотични култури и малко калории, които да поддържат тялото във форма и да доп виж още »

С какво да комбинираме месото според принципите на разделното хранене

Добре е мръвките да се хапват с крехки листни зеленчуци и да НЕ се консумират с картофи или ориз, както повечето хора са свикнали. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта