Регистрация

600 г месо седмично – не повече

13 Sep 2013   /   nina123   /   Видяна: 3565
600 г месо седмично – не повече

В немските обществени хранителни заведения въвеждат постен ден.

В един от вечните спорове – трябва или не да се яде месо и в какви количества то е допустимо да присъства в менюто на хората се включиха и Германското сдружение по хранене, което излезе със становището, че мръвката задължително трябва да присъства като продукт от диетата на хората, но с нея не бива да се прекалява. След обстойно проучване за функцията на човешкия организъм – веднъж захранван с месо и в другия случай – лишен от него, експертите заключиха, че в термично обработената животинска плът се съдържат редица важни за тялото вещества, от които то не бива да бъде лишавано. Същевременно обаче в месата има и токсини, които в големи количества действат като отрова.

Месо трябва да се яде, защото то е богато на витамини А, В1, В 12, желязо, цинк и протеини, категорични са немските изследователи. Животинските пртеини се усвояват много по-пълноценно от растителните, затова учените отхвърлят вегетарианството и веганството като начини за водене на здравословен живот. Те обясняват, че тялото не бива да бъде лишавано от нищо, освен ако няма установена непоносимост към даден продукт. Важното е всичко да се хапва с мярка и да не се прекалява.

Когато става въпрос за месо, допустимото количество за седмица е 500-600 г за възрастен човек. Добре е то да идва от разнообразни животни – птиче, телешко, свинско, агнешко, защото различните мръвки съдържат различни полезни съставки.

Въпреки кризата от Германското сдружение по хранене отчитат, че мнозина шваби си хапват дори над килограм животинска плът за седмица. То е причина за повишаването на нивата на лошия холестерол и наситените мастни киселини в организма, които водят до затлъстяване и сърдечно-съдови проблеми. Затова властите планират да въведат т.нар. „постен ден“. Той ще бъде задължителен за обществените заведения и столови, за детските градини и училищата и препоръчителен за домакинствата. По време на него няма да се сервира нищо, в което има месо, но няма да бъдат спряни животинските продукти като мляко, сирене и яйца. Новият закон има за цел да покаже на хората, че ако поне веднъж седмично не ядат месо, няма да почувстват липсата му, но може да оценят подобряването на здравословното си състояние и теглото.

 

Рецепти за вегански ястия - вижте ТУК

Рецепти за вегетариански ястия - вижте ТУК

Рецепти с пилешко - вижте ТУК

Рецепти с телешко - вижте ТУК

Рецепти с агнешко - вижте ТУК

Рецепти със свинско - вижте ТУК

Рецепти с риба - вижте ТУК

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Мъжете живеят по-малко заради яденето на месо

Мъжете ядат повече месо от жените и по-често посягат към мръвките.   виж още »

Кои меса се усвояват най-трудно

Полезното месо може да се окаже тежък товар за храносмилателната система.   виж още »

Мазното месо е полезно и от мръвки не се дебелее.

Митове за месото, които са пълна лъжа и карат хората да се лишават от полезни за тялото вещества.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта