Регистрация

Пийте кафе в 14 часа

03 Sep 2013   /   nina123   /   Видяна: 4056
Пийте кафе в 14 часа

Ободряващата напитка има възможност да изпълни функциите си, ако се изпие в средата на деня.

Кафето е една от най-консумираните напитки в световен мащаб, обичана от малки и големи. Водят се множество спорове дали то е полезно или вреди на здравето, по колко чаши е добре да се пият на ден, има ли възрастова граница, под която не е добре да се поглъща, при кои заболявания е противопоказно, с каква температура е най-хубаво и кога е най-подходящото време да бъде изгълтано. Любителите на кафе често превръщат пиенето му в ритуал – едни го предпочитат със захар, други с бисквитка, трети с мляко или канела. И целият този обичай се повтаря в сравнително едно и също време всеки ден.

Британски специалисти обаче установиха, че най-подходящото време за чаша кафе е в 14 часа след обяд. Експертите се обединиха около няколко ключови проблема като здравословното влияние на напитката, ефекта й върху мозъка и нервната система и ежедневните нужди и начин на живот на хората.

В заключение обявиха, че навикът за сутрешно кафе не е най-добрата привичка, създадена у човека. Мнозина пият кафето си на гладно, което е сериозна грешка, способна да доведе до развитие на гастрит и язва. Черната течност е силно алкална и дразни останалия празен от нощното храносмилане стомах. Тя попада директно в него, атакувайки стенните му мембрани. По-добре е, съветват учените, ако не можете да се откажете от сутрешното кафе, то поне да го изсипете в себе си като предварително сте подложили филийка хляб, сварено яйце или друга твърда храна.

Не е полезно кафе да се пие и след 18 часа вечерта, когато стомашните функции се забавят, защото тялото се приготвя за състояние на покой. Не само че напитката ще се разгражда по-бавно и по-мъчително в корема ви, но и най-вероятно ще доведе до смущения в съня заради ободряващия си ефект.

Затова най-подходящо е да се отдадете на магнетичните свойства на кафето в 14 часа. Разбира се тази препоръка важи за хора, които нямат изместен график на ежедневие – отиват на работа между 08:00 и 10:00 и си тръгват между 16:00 и 19:00 часа. Тяхната обедна почивка е около 13:00 часа, когато си хапват едно от основните за деня ястия. То най-вероятно е по-тежко в сравнение с междинните закуски и приспивателният му ефект ви връхлита точно в средата на работния ден – събитие неприятно както за вас, така и за колегите и ръководството. Ето тук е перфектният момент да си вземете чаша кафе. От една страна стомахът ви е пълен и не рискувате да го раздразните, от друга получавате кофеинова доза ободрение точно в момента, когато имате нужда от „стимуланти“, за да се справите със задълженията си. Така че ако сте решили да пиете само по едно кафе на ден – вече знаете кога е най-подходящия момент за него.

 

Ето и няколко рецепти за десерт, подходящ за кафе:

Бисквити с парченца шоколад и ядки

Тирамису Хенри с пудра захар

Сладкиши с кайсии, стафиди и орехи

Кокосови парти-топчици без печене

Мраморен кейк с шоколад и карамел

Мини ябълкови бисквитки

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Кога да се храним и тренираме според естествения човешки хормонален режим

В кои часове храната се възприема най-добре, кога е най-доброто време за тренировки и кога почивката е най-пълноценна според хормоните в човешкото тял виж още »

Кафе при умора причинява главоболие

Кафето ободрява добре отпочиналите хора, но не трябва да се приема за вълшебен серум при хронична умора или недостиг на сън.   виж още »

10 интересни и малко известни факта за кафето

Знаете ли, че нескафето има по-голям срок на годност от печеното кафе, а кафееният храст умира при температура под 8 градуса. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта