Регистрация

Кога да се храним и тренираме според естествения човешки хормонален режим

07 Dec 2022   /   nina123   /   Видяна: 1340
Кога да се храним и тренираме според естествения човешки хормонален режим

В кои часове храната се възприема най-добре, кога е най-доброто време за тренировки и кога почивката е най-пълноценна според хормоните в човешкото тяло?

 

Често човешката рутина и ангажираност застават против естествените природни закони на тялото. Според индийска теория, датираща от векове, така се образуват „пукнатини“ в общото здраве. А всяка от тях потенциално рано или късно ще бъде запълнена с болест. Екип от ендокринолози, цитиран от WR Team, изследва индийските вярвания и открива тясна връзка между обясненията, които дава медицината днес и нормите, създадени преди столетия. Народни вярвания и учени са на едно мнение – ИМА ТОЧНО ОПРЕДЕЛЕНИ ЧАСОВЕ, В КОИТО ТРЯБВА ДА СЕ СПИ, ЯДЕ, ТРЕНИРА, РАБОТИ АКТИВНО, МИСЛИ, УЧИ, ПОЧИВА И КОМУНИКИРА. Само така човек ще остане едновременно активен, силен, здрав и плодотворен в дейностите, които извършва. Ето и какво ни позволяват хормоните да правим в определените части на денонощието.

Ставане от сън преди 6 сутринта. Малко преди 6 часа сутринта тялото произвежда огромни дози от хормона на щастието – серотонин. Ако сте будни по това време, ще успеете да се порадвате най-пълноценно на живота. Изпийте чаша вода и оставете чистите мисли да нахлуят в тялото ви. Възможно е да се усмихвате без причина. Няма да усещате глад, затова и не посягайте към храна и кафе.

Между 6 и 7 часа сутринта. Нивата на серотонин намаляват, за сметка на това на преден план излиза гневният кортизол. Той подпомага мисловните процеси, затова взимането на решения по това време е най-ползотворно. Кофеинът повишава и допълнително кортизола, ето защо още не е настъпило времето на първото ви кафе. Вместо това изпийте чаша билкова запарка, която да успокои нервите, а после се насладете на добре работещия си мозък.

Между 7 и 10 часа сутринта. Тогава се произвеждат полови хормони. Отдайте се на ласки с любимия човек или на активен спорт. А защо не и на двете – ще се почувствате максимално освежени. Мускулите се развиват много добре в този диапазон от време. Пийте вода по време на тренировки, за да прочистите тялото си от натрупаните шлаки през изминалия ден. Така в 10 часа вече организмът ще е напълно чист за посрещане на новите предизвикателства.

Между 10 и 14 часа. Половите хормони постепенно утихват и на арената излиза DHEA – неврохормон, отговорен за паметта. Сега можете да се успокоите от физическата активност, да изпиете кафето си, да закусите или обядвате. Хапвайте смело каквото ви се прииска и положете тялото си в покой. Можете да разчитате на ума си – това е най-подходящото време за учене, възприемане и усвояване на трайни нови знания.

Между 14 и 17 часа. Тогава се отделя HGH – хормон, който обича покой и отговаря за красотата. На мнозина им се доспива в този времеви диапазон, а ако можете да си го позволите, то 20-минутна кратка дрямка, е най-добрия вариант. Ако до 14 часа сте се хранили с полезни храни, това ще проличи на визията ви. В този период можете да се отдавате на лежерни разходки и умерено движение, но в никакъв случай на тежка физическа активност. Това е и последното време, в което можете да изядете някой плод за дена. Ако имате апетит – направете го.

Между 17 и 20 часа. Нивата на кортизол рязко спадат и чувството на будност и активност за деня изчезва. Не се обвинявайте, че не ви се тренира – тялото вече не е в състояние да храни мускулите и усилията ще останат неефективни. Добре е да вместите вечерята си около 19-20 часа, защото организмът започва да копнее за покой. Ще се почувствате добре, ако просто седите на пейка на открито. Умът е в състояние на мечтаене, а не на взимане на решения.

Между 20 и 22 часа. Тогава се произвежда мелатонин, наричан още хормон на прегръдките. Довършете набързо всичко, което имате да правите, и се сгушете в любимия човек. Тялото има нужда от покой и близост. Не се хранете, защото всичко погълнато, ще натежи. Приетата храна в този период остава под формата на килограми и мазнини. Вместо това можете да си сипете любимото питие или да си направите ароматна билкова отвара. Нормално е да почувствате, че крайниците ви изстиват, затова най-добре стойте прегърнати под одеялото с чаша топъл чай.

Между 22 и 02 часа. Организмът произвежда букет от хормони, които действат като наркотик. Ум и тяло се отпускат в опиянение. Ако имате възможност, легнете си – няма работа, която да можете да свършите качествено сега, затова я отложете. Успеете ли да заспите, ще сънувате красиви и приятни сънища и ще почивате пълноценно.

Между 02 и 04 часа. Тогава се отделя HGH – онзи същият хормон на красотата, младостта и растежа. Ето защо е важно децата да са заспали по това време, а жените се радват на регенерация на кожата и подмладяване на клетките. Тялото прогонва ненужните вещества, отвеждайки ги в отделителната система, лимфата и потта. Създават се защити срещу болести. Сънят в тези часове е дълбок и качествен, със силни възстановяващи свойства. А след това постепенно отново започва производството на серотонин и кортизол, които да подготвят човека за посрещане на предизвикателствата в новия ден. 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Преди, след или по време на ядене се приемат витамини?

Различните витамини изискват прием при определени условия, за да могат да бъдат усвоени. Ето защо някои витамини се приемат с храна, а други след хран виж още »

Ходенето по време на хранене е огромна грешка

Човек трябва да се разсейва възможно най-малко докато хапва, за да се наслади на храната, да се засити и да не потърси след това допълнително.   виж още »

Пийте кафе в 14 часа

Ободряващата напитка има възможност да изпълни функциите си, ако се изпие в средата на деня. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта