Регистрация

Кафе при умора причинява главоболие

16 Sep 2019   /   nina123   /   Видяна: 1429
Кафе при умора причинява главоболие

Кафето ободрява добре отпочиналите хора, но не трябва да се приема за вълшебен серум при хронична умора или недостиг на сън.

 

Кафето е най-консумираната напитка след водата в световен мащаб. То носи доста дивиденти на тялото и ума, но стига да се приема когато и колкото е необходимо, споделя руският диетолог и гастроентеролог Нурия Диянова, цитирана от БГНЕС. Мнозина обаче правят грешка като възлагат на кафето функцията за наваксване на сън и мобилизиране на потенциала, когато просто не са добре отпочинали или не желаят да губят ценно време в отдаване на нужния отдих. А тогава ефектът е обратен с неприятни последици, предупреждава експертът.

 

Кафето НЕ бори хроничната умора. Сънят е важен за правилната функция на тялото и ума, но в натовареното ежедневие не всеки има време да си дари препоръчителните 8 часа покой. А дори и да се прекара това време в леглото, не е гаранция, че е настъпило качествено наспиване с достатъчно дълбок и пълноценен сън. Грешка е обаче когато човек стане от леглото, да захапе чашата с кафе, надявайки се, че тя ще му навакса часове и качество. Вместо това в тялото се активират процеси, които възбуждат неотпочиналата си нервна система и държат в изкуствено будно състояние мозъка. В отговор на подобно човешко нехайство, се появяват болки в главата и прекомерна изнервеност. Ако често се бори безсъние с кафе, в голям процент от случаите се стига до хронична мигрена, предупреждава Диянова.

 

Кафето не помага при ПМС. Няма проблем дамите в цикъл да изпият по 1-2 кафета на ден. То вдига кръвното налягане, което иначе е по-ниско в този период от месеца. Но нека бъде с мляко, препоръчва експертът. Млякото забавя процеса на повишаване на кръвното и по този начин организмът не чувства стрес. Хората с ниско кръвно налягане пък е добре да добавят по лъжичка захар или мед към ободряващата напитка, за да регулират и инсулина в тялото. Не бива да се разчита на кафето като на лекарство против ниско кръвно.

 

Кафето като диуретик. С качеството на напитката да изхвърля вещества от организма трябва да се внимава. Наред с вредни токсини кафето изсмуква естествената влага в клетките, пречи на адекватното оводняване на тялото и изважда от него дори полезни вещества като калций, магнезий, калий и соли. Затова не бива да се приема от хора с недостиг на микроелементи или изложени на силно потене в ежедневието си. Не е препоръчително и за любителите му с раздразнен стомах или разтройство, защото допринася за допълнителното обезводняване, което в тези състояния си е проблем.

 

Кафе за здравите хора. Все пак изпиването на 1-2 кафета в рамките на деня от здрав човек има и своите позитиви. Затова не бива да бъде заклеймявано като вредно. На отпочиналото тяло, нахранения стомах и здравите сърце и нерви то действа благотворно в тези дози.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Кафе с масло или какво е бронирано кафе?

Добавката на мазнини към сутрешното кафе убива апетита, премахва нуждата от закуска, дава енергия и намаля дневния прием на калории.   виж още »

10 интересни и малко известни факта за кафето

Знаете ли, че нескафето има по-голям срок на годност от печеното кафе, а кафееният храст умира при температура под 8 градуса. виж още »

Пийте кафе в 14 часа

Ободряващата напитка има възможност да изпълни функциите си, ако се изпие в средата на деня. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта