Регистрация

10 интересни и малко известни факта за кафето

28 May 2014   /   nina123   /   Видяна: 5665
10 интересни и малко известни факта за кафето

Знаете ли, че нескафето има по-голям срок на годност от печеното кафе, а кафееният храст умира при температура под 8 градуса.

Кафето е неизменна част от деня на милиони хора по целия цвят. Това е една от най-консумираните напитки на планетата и има над 5000 начина за направата на различни ободряващи питиета на основата на кафе. Какво обаче не знаем за него и откъде идва магнетичния му чар и вкусовите качества, ще се постараем да разкажем с 10 непознати истини за кафето:

1. Неговите тонизиращи свойства са открити случайно от етиопски козар в началото на 9-и век, когато стадото се натъкнало на кафен храст и опасло зелените зрънца. След това козите се държали превъзбудено дълго време.

2. Кафеените дървета са храстовидни с височина между 4 и 6 метра, а цветовете на растението са бели и ароматни. То не може да вирее на температура по-ниска от 8 градуса.

3. За една годинa от кафеено дърво може да се набере не повече от 3 кг зърна.

4. В света има 12 000 вида кафе, като най-разпространени са сортовете арабика и робуста.

5. От 100 кг изпечени кафеени зърна се извлича само 30 кг нескафе. Направата е следната – зърната се изпичат и се смилат. След това се поставят във вода и се разбърква до получаването на течен разтвор и утайка. Утайката се изхвърля, а течността се суши до образуването на познатите гранули.

6. Печеното кафе не бива да се съхранява повече от година, защото след това губи вкусовите си качества. Нескафето обаче има срок на годност до 15 години.

7. Суровите зърна от кафе са в основата на хранителни добавки за отслабване. Все още се изучава какъв е ефектът им върху тялото.

8. Древен арабски закон дава право на всяка жена да се разведе с мъжа си, ако той не й осигурява достатъчно кафе. Това е eдинствената възможност за развод поискан от нежната половина в тази култура.

9. В световен мащаб всеки ден се изпиват над един милиард чаши кафе.

10. Доказан е фактът, че френският философ Волтер е пиел средно по 50 чаши кафе на ден.

А ако сте поканили приятели на кафе, ето какво да сготвите за прихрупване:

Маслени бисквитки с ванилия

Домашни мъфини с кисело мляко

Ябълково брауни с орехи

Кекс с ябълки, канела и ядки

Домашен сладкиш Негърче

ПОДОБНИ СТАТИИ

Учени: Кафето пречи на паметта, не на съня!

Ново изследване върху въздействието на кофеина доказа, че ободряващите напитки влияят върху обема на сивото вещество в мозъка.   виж още »

Колко кофеин има в любимите напитки?

Кои напитки съдържат кофеин и колко е кофеинът в колата, зеления и черния чай, топлия шоколад и кофеиново съдържание на различните видове кафе.   виж още »

Не прекалявайте с кафето в топлото време

Кафето обезводнява и може да доведе до силна дехидратация в жегите или след изпотяваща тренировка.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта