Регистрация

Петте най-апетитни гъби в света

22 Jun 2017   /   nina123   /   Видяна: 11013
Петте най-апетитни гъби в света

Кой са най-предпочитаните и скъпи ядливи гъби за 2017-а година.

Царството на гъбите се сътои от над милион вида, като над 100 000 от тях са годни за консумация в суров вариант или след преминаване на различни обработки. Човешктото кулинарно любопитство е двигател за откриването на нови ядливи видове и нови начини за приготвянето им така, че да се получи вкусно ястие. Апетитността обаче зависи не само от направата, но и от вкусовите качества на мицелния екземпляр. Сайтът foodpanda, цитиран от БГНЕС направи проучване кои са най-вкусните гъби за 2017-а година. Ето и петте безспорни победителя, които се хапват с най-голямо удоволствие в световен мащаб.

гъби еноки5. Гъби еноки, познати още под името енокитаке – това са японски култивирани малки гъбки с бял цвят и дълго пънче. Обикновено достигат до 10 см. височина и се познават по два основни характерни белега – малката шапчица и факта, че растат заедно от едно коренище. Предпочитани са заради сладникавия си вкус и особено хрупкавата текстура, като някои техни фенове сравняват сладостта им с тази на бяло грозде. Могат да се хапват както варени, пържени и печени, така и сурови. Използват се за гарнитури и добавки в салати поради приятната си силна хрупкавост. В Азия са и основна добавка за сандвичи и стрийд фууд.

дървесна гъба шийтаке4. Гъби шийтаке (шитаке) – те също произхождат от Източна Азия. Въпреки че приличат много на българските гъби, растящи от почва, шийтаке са дървесни техни роднини. Най-близкият по вид познат техен еквивалент е кафявата печурка. За разлика от нея, шийтаке може да се похвали с много по-силен аромат и натрапчив вкус. Поради широката употреба в азиатската кухня, гъбата е култивирана, а по магазините се намира както в суров, така и в маринован и сушен вариант. Подходяща е за добавка към всякакви солени ястия, като силно се предпочита в комбинация с ориз и пържени яйца.

вкусови качества на бялата гъба3. Бяла гъба – това е най-консумираната гъба в световен мащаб и представлява роднина на обикновената печурка. Месестата й част на вкус лъже за пилешка мръвка, затова мнозина я сервират като основно. Вкусна е както панирана, така и запечена на грил. В някои рецепти за салати се добавя и в суров вариант, нарязана на тънки полумесеци. Страхотна добавка към омлети и зеленчукови гарнитури, бялата гъба попада поне по един път в годината на трапезата на европееца.

ядливи гъби портобельо2. Гъба портобельо (портобейо, портобело) – под това име се крие вид двуспорова печурка, която е любима на грилманиаците. Тази гъба определено е създадена да преминава през термична обработка, а високите градуси активизират нейната ароматност и вкусови качества. Особено сочна, тя не изсъхва на грила или фурната, а след като се сготви, е съвършената добавка към всяко солено ястие.

най-скъпата гъба е бял трюфел1. Бял трюфел – той е царят гъба и държи най-високата цена от родствениците си. Разпространен е в Централна Европа, като живее заровен под земята. За неговото откриване се използват специално обучени кучета или прасета, които надушват специфичния му аромат и го изравят от почвата. Белият трюфел е символ на висока класа и лукс, а неговият по-евтин брат - черният трюфел има сходства с елегантните му вкусове и е на по-ниска цена, затова често се използва като заместител.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Пет съвета при избора на печурки

Как да разберем дали печурките в магазина са пресни и вкусни? виж още »

Гъби смръчкули - модерна добавка към солени ястия

Не рискувайте да берете смръчкули, ако имате съмнения.   виж още »

Гъби борят лошия холестерол и чистят кръвта

Само 100 г гъби на ден гарантирано намаляват холестерола с 12% за седмица.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта