Регистрация

Гъби борят лошия холестерол и чистят кръвта

25 Sep 2018   /   nina123   /   Видяна: 2744
Гъби борят лошия холестерол и чистят кръвта

Само 100 г гъби на ден гарантирано намаляват холестерола с 12% за седмица.

 

Гъбата е спорен хранителен продукт, обект на множество конфликти в сферата на полезното ядене. Някои експерти я обявяват за лоша храна, защото чисти и задържа нечистотиите от почвата и средата, в която расте. Други изтъкват нейното трудно разграждане от стомаха като минус. Трети пък са на мнение, че това е идеалният продукт за отслабване и прочистване, защото бавното ѝ разграждане създава усещане за ситост, а в състава на гъбата се крият много витамини и микроелементи, жизненоважни за здравето.

 

Британски учени доказаха, че гъбите прочистват кръвта. Екип от експерти, цитиран от БГНЕС, проведе опити с група доброволци и откри, че само седмица редовна консумация на гъби може да понижи холестерола с 12%. Изследването започва с разделяне на контролните групи на три части. В диетата на първите влизат по 100 г гъби. Вторите хапват по 60 г масло на ден, а третите – по 60 г масло и 100 г гъби.

 

Групата, която хапвала гъби с масло, понижила холестерола си с 4%. Хората, които си позволявали по 60 г масло всеки ден, повишили нивата на холестерол с 14%, а онези, който не консумирали лактозната животинска мазнина, отчели 12% спад в нивата на холестерола. Оказва се, че любимата комбинация от гъби в масло не е така ефективна, що се отнася до прочистване на кръвта, както хапването на сурови или варени гъби.

 

Може ли да се ядат гъби всеки ден? На този въпрос отговарят експерти от сайта zdrave.to. Гъбата е прекалено трудна за храносмилане. Ако се хапва една седмица ежедневно, на следващата трябва да се консумира през ден, а после да се дадат 7-10 дни почивка. След това кръгът се завърта и може така до безкрай. Добре е обаче гъби да се консумират поне 2 часа след последното хранене и да се хапват самостойно – без сирена, колбаси, алкохол. Може единствено да се комбинира с един вид пресен зеленчук. Защото в противен случай се натоварва храносмилането още повече – разваля се киселинният баланс, нужен за раграждане и усвояване на гъбите.

 

Защо гъбите са полезни? В 100 г от тях няма никакъв холестерол и мазнини, но пък за сметка на това има 3-4 г. чист протеин. Съдържат фибри и въглехидрати, богати са на калий, калций и фосфор, витамини А, С, В12, и К. Грижат се за стройната фигура, здравината на очите и нервната система. Особено подходяща храна са за диабетици и хора с наднормено тегло или затлъстяване.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Хранене преди и след кръводаряване

Какви храни се консумират преди даряване на кръв и какво е добре да се яде след кръводаряване?   виж още »

Храни с магнезий и зелен чай намаляват лошия холестерол

След празничното преяждане с мазнини пречистете тялото си с плодове, ядки, семена и зелен чай!   виж още »

Готвене на полезна храна с гъби

Как да превърнем гъбите от хранителен продукт в здравословно меню? виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта