Регистрация

Пет причини да ядем тиквички през лятото

01 Jun 2017   /   nina123   /   Видяна: 4596
Пет причини да ядем тиквички през лятото

Тиквичките спомагат за хидратирането на организма, оформянето на естетична мускулатура, отслабването и пълноценното хранене с грижа за стомаха.

Тиквичките вече започнаха да се настаняват на отреденото си място измежду родните зеленчуци, зреещи в края на пролетта. За мнозина обаче тези зеленикави родственици на краставицата далеч не са така привлекателни, защото имат неутрален вкус, нуждаят се от термична обработка, за да бъдат апетитни и в повечето рецепти могат да бъдат заменени с доста по-вкусни представители на зеленчуковия свят.

Все пак тиквичките си имат и своите качества, които не бива да бъдат пренебрегвани. Фактът, че растат в България сам по себе си е показателен, че тялото на нашенеца се нуждае от уж безвкусния зеленчук. А причината, че не намира апетитност в него, често идва от неумението тиквичката да бъде сготвена вкусно. Истината обаче е, че пълнена с кайма, запечена с ориз, намазнена и метната на грил и дори сурова на салата, е доста приятна за хапване, стига да се направи с познание и разбиране. Изключваме вариантите на пържени и панирани тиквички, защото тогава зеленчукът определено е доста вкусен, но този тип термична обработка убива всичко полезно в него. Ето пет причини, поради които си заслужава да си сготвите тиквички, а вие решете коя от тях е важна за вас: (Вкусно, но не така полезно - кюфтета от сирене и тиквички)

1. Тиквичките са страхотен избор за нискокалорична диета. Ако искате да отслабнете за предстоящата почивка, този зеленчук ви дава уникален шанс да се нахраните като смъкнете някое и друго килце. В 100 грама от зеленикавите дарове на природата има само 16 калории и нищожните 0,3 грама мазнини. Освен това в тиквичките няма холестерол. (Вижте рецепта за апетитна мусака с тиквички и ориз)

2. Тиквичките са богати на витамини и минерали, способни да гарантират пълниценно хранене. Зеленчукът дараява тялото с витамините А, В 6, В 12, С и D в количества, достатъчни да покрият нуждата за деня, ако си хапнете 350 грама варени или сурови тиквички. В печените варианти тези показатели се намалят заради високия градус на термичната обработка. В допълнение тиквичката е богата на микроелементите калий, калций, магнезий и желязо. (Ето как да си направите уникално полезна туршия с тиквички и още зеленчуци по избор)

3. Тиквичките спомагат хидратацията на тялото в горещото време. Над 90% от зеленчука е вода. Именно такива храни се препоръчват в жегите, когато клетките изнемогват за течности. Тъй като дехидратацията понякога не може да бъде усетена от забързания човек в реалността на напрегнатото ежедневие, е добре да се хапват богати на течности храни, които съдържат малко соли. В 100 г тиквички имате 90 грама вода и само 0,08 грама сол. (Вижте идеалната зеленчукова супа с тиквички, картофи и моркови)

4. Фибрите и влакнините в тиквичката регулират дейността на стомаха. Тук условието е да се хапват сурови, защото при термична обработка над 80 градуса, те губят голяма част от онова, което ще помогне на стомаха да се справи с работата си и да регулира функциите си. Ако се чудите как се яде сурова тиквичка – нарязва се и се оставя да се маринова за 2-3 часа в собствените си сокове, които можете да провокирате с 1 щипка сол или 1 ч.л. лимонов сок. Най-добре и двете в комбинация. Ще се изумите колко вкусно може да бъде. (Ето една рецепта на Бон Апети за салата от сурови тиквички)

5. Тиквичките помагат на трениращите да изчистят мускулатурата си. Високото съдържание на магнезий в зеленчука е главният „виновник“ за оформянето на естетични мускули. Магнезият обаче се усвоява под влиянието на калций и цинк, но благодарение на природата трите елемента са събрани в една и съща храна и взаимно си помагат. Така добре балансирана формула не може да бъде открита дори в хранителните добавки за трениращи. Освен това в тиквичката микроелементите са с естествен произход, което я прави далеч по-предпочитана от „зобовете“ в кутийки. (Истински дар за трениращи - пълнени тиквички с елда в сос)

Всички рецепти, предложени след абзаците са сготвени в кухнята на kulinarno.bg, затова можем да гарантираме за сполучливостта и вкусовите качества. Ако обаче искате да си направите нещо по-различно - ето стотици рецепти с тиквички.

Ще се радваме да споделите и ваша лична рецепта или снимки на ястие с тиквички, което сте сготвили у дома си. Можете да го направите на нашата фейсбук страница.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Ястия с тиквички за лятната диета

Диетични и вкусни храни с тиквичка помагат за отслабване без глад и лишения.   виж още »

Краставица, домат и тиквичка – задължителни през лятото

Трите зеленчука, които благоприятстват водния баланс в тялото през жарките дни. виж още »

Пържените лук, чесън и тиквички са канцерогенни

Някои зеленчуци стават токсични след термична обработка на маслена баня. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта