Регистрация

Пържените лук, чесън и тиквички са канцерогенни

30 Aug 2013   /   nina123   /   Видяна: 5260
Пържените лук, чесън и тиквички са канцерогенни

Някои зеленчуци стават токсични след термична обработка на маслена баня.

От край време привърженици на здравословното хранене, диетолози и лекари алармират да се откажем от пърженето като термична обработка, защото техниката за готвене чрез нагорещено олио е вредна за тялото, редица вътрешни органи и не на последно място – красивата фигура и визия. Установено е, че пърженето е един от процесите, който изтребва почти всички витамини и полезни минерали в хранителните продукти, като същевременно ги напоява с токсини, особено ако една мазнина се използва многократно.

Доказано е, че този вид обработка на продуктите е в различна степен вредно за различните храни. И докато едни от тях просто губят полезните си вещества, то други се превръщат в директни убийци. А непростима е заблудата, че пържените зеленчуци са полезни, само защото са зеленчуци и са нискокалорични. Диетолози съветват всички, които са решили да отслабват или да се хранят природосъобразно, да знаят, че няма да си направят подобен тип храна с помощта на загрятата мазнина.

Но в сезона на зеленчуците ние от kulinarno.bg сме длъжни да ви предупредим за три особено неподходящи да бъдат хвърлени в тигана зеленчука. Това са тиквичките, лукът и чесънът. Знаем, че е трудно човек да се откаже от кулинарната класика на пържени тиквички със заливка от кисело мляко, копър и чесън, както и да устои на ароматните панирани лучени кръгчета, които са толкова верен приятел на потната бира, но преди да направите отново този грях към тялото си – запомнете – те причиняват рак.

От Института за обществено хранене в САЩ предупреждават, че тези три продукта при пържене отделят токсичното съединение акриламид, което е силно канцерогенно. Ако си ги сготвите на фурна, под налягане или сварени, те ще бъдат дори полезни за вас. Други зеленчуци, които е наложително за здравето ви да не попадат в тигана са зелените чушки, патладжаните и броколите. Вярно е, че всеки сам си прави равносметката между вкусно и полезно, но е добре преди всяко ядене и тези два показателя да се поставят на везната.

 

Ето и рецепти с тиквички, които няма да навредят на здравето ви:

Вегански пълнени тиквички

Кръгли тиквички, пълнени с чили кус-кус

Тиквички с кайма на микровълнова фурна

Мадленки с тиквички

Мусака от тиквички с рикота и моцарела

Спагети с тиквички, риба и лимон

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Как старите пържени картофки стават като нови?

Защо все повече хора изхвърлят пържените картофи и как се притоплят стари пържени картофи, за да станат като току-що излезли от тигана?   виж още »

За какво са полезни тиквичките?

Тиквичките са пазител на мъжката полова мощ, регулират сърдечната дейност, грижат се за кожата и спомагат отслабването и прочистването на стомаха. &n виж още »

Майсторство при готвенето на пара

Трикове за готвене на пара, гарантиращи страхотен резултат и здравословна вкусна храна.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта