Регистрация

Нови ястия с остатъчните храни от празниците

03 Jan 2023   /   nina123   /   Видяна: 8235
Нови ястия с остатъчните храни от празниците

Останалите храни от трапезата на Коледа и Нова година могат да се превърнат в нови вкусни домашни гозби.

 

Тирадата от зимни празници приключи, а след нея остава пълен хладилник с недоядени продукти. В множество тави, тенджери и касероли се намират по порция мръвки, ориз, картофи и други гозби. Те не са достатъчни, за да нахранят цялото семейство, а сядането на обща трапеза с различно съдържание на чиниите и то от вече ядени гозби, не е приятно. Затова ще дадем идеи как да възродите в нови манджи остатъците. Така хем ще имате вкусно основно, хем няма да ви се налага да изхвърляте храна и всички в домакинството ще хапвате заедно едно и също. Ето какво можете да направите с остатъците от хляб, месо, ориз и картофи, които се използват най-често по празниците.

1. Сгответе месна манджа със сос. Пилешко, свинско, наденица, дори сухи колбаси – можете да вложите всичко заедно в апетитна гозба в сметанов или доматен сос или със соев сос и азиатски акцент. Почистете месото от кокалите (ако има такива). Накъсайте на парченца. Колбасите нарежете на малки кубчета. Ако ще правите по азиатски, сипете 125 мл соев сос в голям тиган, налейте 100 мл вода и пресирайте 2-3 скилидки чесън. Поръсете 2 с.л. царевично нишесте и бъркайте на умерен огън докато се получи сравнително гъст лепкав тъмен сос. Изсипете месото в него и бъркайте няколко минути. После извадете в отделен съд и по желание поръсете със семена бял сусам. Ако пък сте се спрели на сметанов или доматен вариант, запържете в тигана наситнен лук с чесън, добавете мръвките и бъркайте няколко минути, като овкусите по желание с подправки. После залейте с доматено пюре и малко вода или пък използвайте млечна готварска незаквасена сметана сметана.  За сгъстяване на соса можете да добавите 1 с.л. брашно или царевично нишесте, размито в малко вода. Оставете да къкри до желаната гъстота и сервирайте.

Ето и рецепта за домашна пилешка каша, ако случайно ви е останало месце от печено пиле

2. Превърнете остатъчния ориз в идеална гарнитура. Тъй като вече е бил сготвен веднъж, необходимо му е още съвсем малко, за да се възроди. Наситнете си лук и моркови и ги запържете в малко мазнина. Чукнете отгоре 2-3 яйца и ги разбийте на влакна с шпатула. По желание добавете царевица или грах от консерва. Щом яйцата са станали твърди, вкарайте и ориза. Ако харесвате ориз със зеленчуци по китайски, можете да добавите наситнено зеле. Бъркайте докато ястието стане пръхкаво, зрънцата се разделят и се смесят добре с останалите компоненти. По желание покапете със соев сос или оставете да се напои в някои от сосовете от точка 1, ако сте сготвили месото със сос.

Рецепта за домашен пържен ориз – опитайте и ще разберете, че си заслужава да си сварите ориз специално за това ястие

3. Остатъчните картофи превърнете в крем супа. Картофите се готвят с повече подправки и добавки, а понякога и в компанията на месо, бира, гъби или зеленчуци. Но ако ви е останала само една порция от тях след празниците, по-добре ги прехвърлете в тенджера и залейте с мляко. Добавете масло и кипнете. Ръснете още сол и други подправки по желание, а след това пюрирайте. Така ще получите 4 порции крем супа, която хем засища, хем не натоварва излишно стомаха.

Рецепта за домашна крем супа от картофи

4. Направете хлебен пудинг от стария хляб. Грях е да се изхвърля храна, особено хляб, затова можете да му вдъхнете нов живот. По желание го направете в солен или сладък вариант с някоя рецепта за хлебен пудинг. За 200 грама хляб комбинация кора и среда използвайте 150 мл мляко и 2 яйца. Накъсайте хляба на парченца в малка тавичка, за да има печивото височина. Разбийте яйцата, сипете млякото и тук вече трябва да решите сладък или солен хлебен пай желаете. За сладък можете да добавите парчета шоколад, ядки, сушени плодове и канела в млечната смес. Задължително ръснете и захар. В соления можете да добавите наситнени колбаси, задушени зеленчуци, пресни билки, рендосани и натрошени сирена. Залейте хляба със сместа и разбъркайте. А след това запечете в предварително загрята на 180 градуса фурна до получаването на апетитна коричка на ястието.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Интервално гладуване между празниците бързо сваля рязко качените килограми

Еднодневна детоксикираща интервална диета помага за премахване на бързо качените килограми и пречиства организма между хранителните празнични маратони виж още »

Какво да си сготвим с остатъците от Гергьовден?

Салата, пай или вкусна яхнийка „връщат живота“ на печеното агънце.   виж още »

Да изчистим хладилника и килцата след Великден

Пет правила, с които да изчистим хладилника и да махнем бързо качените килца от Великденския гуляй. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта