Регистрация

Рецепти с яйцата от Великден – сосове за мазане с варени яйца

22 Apr 2020   /   nina123   /   Видяна: 1728
Рецепти с яйцата от Великден – сосове за мазане с варени яйца

Доматен, майонезен, рибен и още видове пастет от варени яйца с билки. Идеална идея за мезе или мазане на филийка.

 

След края на Великденските празници хладилникът се пръска по шевовете от остатъци от агнешко, зеленчуци, сладкиши и не на последно място шарени яйца, боядисвани в големи количества с удоволствие, но и изостанали след това. Някои от тях дори са ветерани от битки и трябва бързо да се използват преди да се развалят. Вчера дадохме идеи как да ги превърнете в яйца по шотландски (Вижте как да си ги направите на панирани топки с обвивка от кайма и коричка от галета). Днес ще ви предложим няколко варианта на сос за мазане на филийка или разядка, от която да си боцкате. Получава се нещо като пастет от яйца.

 

Варени яйца с майонеза. Това е най-елементарният сос, използван и до днес за основно мезе за водка в Русия. Яйцата се рендосват на едро ренде, добавя се лъжичка-две майонеза и се овкусява със сол, черен и лют пипер. Разбърква се и е готово. Става както за мазане на сандвич или семпла филия хляб, така и за директно кусване.

 

Трик за рендосване на яйца. Тъй като в повечето яйчени разядки е добре да рендосате сварените яйца, ще ви предложим как да го направите. Работете винаги на едрото ренде, като предварително го намажете с тампон, напоен в олио. Така яйцето няма да залепва прекалено. В тези разядки можете да използвате и пасатора за крем супи, но е по-вкусно ако текстурата не е напълно гладка. Всичко е въпрос на предпочитания.

 

Сос за мазане с варени яйца и риба. Тук основата е същата – варени яйца, разбъркани с майонеза. Но става доста по-вкусно, ако добавите консерва риба в олио или собствен сос, накъсана с вилица на малки мръвчици. Не използвайте мазнината от консервата, а само рибата – в противен случай разядката става доста тежка. Вместо консерва можете да нарежете на ситно пушена скумрия или сьомга. Ароматът е неустоим.

 

Студентски варени яйца с барбекю сос. Лесно и бързо, но и не толкова елегантно. Рендосаните яйца залейте с няколко с.л. барбекю сос. По желание добавете наситнен червен или пресен лук, намачкана скилидка чесън или листенца пресен босилек. Ето бърза храна с изостаналите яйца. Поднесена на филийка или с виличка за боцкане, определено ще засити.

 

Разядка от варива и варени яйца. Тук вече трябва да работи и пасатора. Изберете си между консерва боб (или домашно сварен), консерва грах или нахут. След това съчетайте варивото с необходимата подправка – боба с джоджен, грахта с мента, а нахута с кимион и лют пипер. Следва да изсипете варивото в пасатора с неголяма част от водата на консервата и да добавите подправки на вкус. После пюрирате. Пресипвате в купа, рендосвате яйцата и разбърквате. Опитвате на вкус и добавяте още подправки по желание и при нужда. Получава се страхотен яйчен пастет.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Рецепти с яйцата от Великден – солени кексове с варени яйца

Идеалната закуска с останалите яйца от Великден. Храна за сутрин и следобед, за работа и у дома.   виж още »

Какво да сготвим с яйцата от Великден – яйца по шотландски

Варено яйце в обвивка от кайма, панирано с брашно и галета.   виж още »

Правилно съхраняване на великденски яйца

Не използвайте за украса яйцата, които ще се ядат. По-добре ги дръжте в хладилника, за да запазят хранителните си качества.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта