Регистрация

Какво да сготвим с яйцата от Великден – яйца по шотландски

21 Apr 2020   /   nina123   /   Видяна: 1601
Какво да сготвим с яйцата от Великден – яйца по шотландски

Варено яйце в обвивка от кайма, панирано с брашно и галета.

 

Докато се боядисват яйцата, семейството се отдава на приятна забава, но след това в хладилника остават твърде много от тях с риск да се развалят. А два-три дни след „ожесточените“ дуели за здраве, вече апетитът към сварените яйца драстично е намалял и тялото се е заситило на вкуса им. Но какво да се направи, за да не се изхвърлят? В няколко поредни дни ще даваме нашите предложения.

 

Рецептата днес е за яйца по шотландски. С тази храна няма да отслабнете особено много, защото е пържена, но все пак можете да проявите отговорност към стомаха и фигурата си като не я сервирате с допълнителен хляб. Предимствата на рецептата са, че се приготвя доста лесно (нищо че далеч не изглежда така) и бързо, изключително вкусно е, а и се получава много красиво на вид. В случая важното е, че ще използвате и някое друго от останалите великденски яйца в направата на различно и ефектно ястие.

 

Какво представляват яйцата по шотландски? Представете си подобие на руло Стефани, но в индивидуални порции. Сварено яйце, което е увито в кайма с подправки, а след това панирано в брашно и галета и изпържено на маслена баня. Получава се апетитна топка с неустоимо хрупкава коричка, която при разрязване през средата изглежда много красиво. Сервира се с майонезен сос и компания от зеленчуци или любимата гарнитура.

 

Необходими продукти за яйца по шотландски. За всяка порция ви трябва по сварено яйце, 100 г кайма, ½ скилидка чесън и подправка по избор – мащерка, кимион, черен, червен и пикантен пипер. Някои го харесват със сух копър, други с розмарин или босилек – въпрос на предпочитание е. За всяка порци трябва да си предвидите по 1 с.л. брашно, ½ разбито сурово яйце и 2 до 3 с.л. с връх галета. За готвенето на яйцата се използва между 1 и 2 литра олио, затова по-добре е да готвите минимум 4 порции на един път.

 

Как се готвят яйца по шотландски? Ако не разполагате с великденски яйца, по традиция жълтъкът трябва да е рохък (в случая с остатъците от Великден пренебрегваме този принцип), затова яйцата се варят 3 до максимум 4 минути след кипване. След охлаждане се обелват, като стремежът е да останат напълно цели. Каймата се замесва с чесъна и подправките. Взимат се 100 г от нея и в тях се увива на топка яйцето. Следва да се оваля първо в брашно, после в разбито яйце и на финала в галета. После повтаряте яйце и галета, за да има по-дебела коричка. Олиото се сгорещява в дълбок тесен съд (малка тенджера). Идеята е топката напълно да се потопи в него и да потъне. Яйцето се пуска за точно 4 минути в мазнината и се вади с решетъчна лъжица върху домакинска хартия.

 

Забележка за яйца по шотландски: Възможно е по време на пърженето да се получи пропукване в каймата. Ще разберете това по появата на внезапно цвърчене с балончета в мазнината някъде по средата на готвенето. Не бива да ви притеснява. Ако не смятате да участвате в конкурс с шотландското си яйце, няма никакъв проблем. После при разполовяването просто минете с ножа през цепката, за да не си личи.

 

Яйца по шотландски с майонеза. Разбираемо да опонирате срещу този навик, защото поднасянето на пържено със сос на мазна основа не звучи здравословно. Но има решение. Направете си домашна майонеза със зехтин – така ще балансирате приема на омега 3 и омега 6 мастни киселини. Няма да сбъркате, ако в майонезата добавите малко повечко лимонов сок, горчица, скилидки чесън и прясна билка като босилек или копър. Сосът е просто съвършен. А за направата на домашна майонеза чукнете едно прясно яйце в купата на пасатора, добавете към него щипка сол, щипка захар и наливайте постепенно при непрестанно пюриране 130 мл зехтин. След като се получи гъст сос залейте с лимоновия сок и сложете добавка по избор. Пюрирайте отново и сосът е готов за по-малко от минута.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Рецепти с яйцата от Великден – солени кексове с варени яйца

Идеалната закуска с останалите яйца от Великден. Храна за сутрин и следобед, за работа и у дома.   виж още »

Рецепти с яйцата от Великден – сосове за мазане с варени яйца

Доматен, майонезен, рибен и още видове пастет от варени яйца с билки. Идеална идея за мезе или мазане на филийка.   виж още »

Правилно съхраняване на великденски яйца

Не използвайте за украса яйцата, които ще се ядат. По-добре ги дръжте в хладилника, за да запазят хранителните си качества.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта