Регистрация

Нашенецът излапва по 36 кила захар на година

17 Mar 2014   /   nina123   /   Видяна: 2973
Нашенецът излапва по 36 кила захар на година

Българите прекаляват с бялата захар в десертите и подсладените напитки.

Плашеща статистика публикуваха днес експерти от Националния център по обществено здраве(НЦОЗА). За изминалата 2013 година нашенецът е погълнал средно 36 килограма бяла захар, което разделено по дни сочи, че всеки човек се е радвал на вкуса на почти 100 грама от „белия убиец“ на ден. Никак не е чудно, е населението на страната отчита затлъстяване, защото подобни количества са пагубни дори за здрав организъм.

Мнозина ще си кажат, че не спадат към средната статистика, защото освен по някое друго сладкишче на ден, газирана напитка и кафе със захар в ограничени количества няма откъде да си набавят такава доза. Но освен в шоколадите и купените десертчета, вредният подсладител се намира в големи дози в консервираните храни и почти всички напитки.

Ако сте свикнали да си пийвате подсладено какао, или разтворимо кафе в стил 3 в 1, то тази табиета ви носи средно 10 грама захар за чаша. А какво остава за газираните безалкохолни и тъмната бира, енергийните напитки и дори уж полезния чай? В нормалните подсладени кафета и чайове се слага средно по 15-20 грама захар. Една чаена лъжчка от подсладителя е 5-7 г, една супена – около 10-13. и това важи за едрите кристали. Ако прахът е фин, 1 с.л. от него е почти 20 грама. А това са само сладките напитки.

Давате ли си сметка, че в белия хляб и някои от събратята му също се слага захар? Въобще в повечето тестени изделия, пък били те и солени. Ами туршийте и консервите. Ако слагате у дома си зимнина, то неминуемо ви се е налагало да прибягвате към белите кристали. За шоколади, кексове, бисквити, вафли и дори соленки можете да се информирате от опаковката, ако вече не сте го направили.

От Националния център по обществено здраве информират, че средно три пъти в седмицата българинът има навика да си хапва сладкиши в несъобразени количества. Същото важи и за подсладените напитки. ½ от нашенците прекаляват така драстично с приема на „бялата смърт“, че поставят в риск здравето си. За сравнение само преди 100 години, когато за пръв път е проведено такова проучване в границите на България, на глава от населението са се падали по 2 килограма захар годишно.

От Световната здравна организация (СЗО) вече отчитат проблема с консумацията на захар в световен мащаб, като още в края на 2012 година заявяват, че хората трябва сериозно да се постараят да намалят количествата на подсладителя в дневното си меню. До днес обаче промяна не е отчетена.

Средно допустимото количество захар на ден е до 35 грама за здрав организъм с нормално тегло. Малцина обаче могат да се похвалят, че влизат в тази категория. А широкоразпространеният подсладител е носител на празни калории – т.е. не дава на тялото никакви витамини и минерали и в него няма нищо полезно. Единственото, което може да направи, ако не бъде изразходван своевременно, е да се натрупа под формата на подкожни мазнини или да отложи мазнина около вътрешните органи, като по този начин затрудни функцията им и създаде предпоставка за болести.

Нека тази информация служи за основа на решението ви дали следващия път за десерт да изберете шоколад или плод и дали да подсладите чая си със захар или с мед. 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Трикове за спиране на хълцането

Как да спра да хълцам със задържане на въздух и защо хълцам въобще?   виж още »

Иновативни сладкиши – по-малко захар и подсладители, но същата сладост

Учени откриха как да се намали количеството захар в десертите, без да се промени вкусът им.   виж още »

Щом езикът не усеща вкуса на шоколада, то и тялото не го желае

Ако се потиснат рецепторите за сладост на езика, сигналите до мозъка, че се хапва сладкиш са заблудени, а оттам и желанието да се ядат десерти намаляв виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта