Регистрация

Иновативни сладкиши – по-малко захар и подсладители, но същата сладост

22 Aug 2018   /   nina123   /   Видяна: 1546
Иновативни сладкиши – по-малко захар и подсладители, но същата сладост

Учени откриха как да се намали количеството захар в десертите, без да се промени вкусът им.

 

Десертът е любима част от храненето особено на децата, които още не умеят да преценяват ястията си спрямо вредността, а просто се фокусират върху сладостта. Така малчуганите са склонни да приемат голямо количество захари и подсладители, които вредят на тялото и водят до затлъстяване. Да не се лъжем – не само дечицата обичат торти и бисквити. Просто възрастните умеят да се ограничават в името на фигурата и здравето си. Но ако имаше наистина полезни и вкусни десерти, едва ли някой би ги отказал.

 

Израелски учени предложиха начин за намаляване на захарта в сладкишите, без да се променят вкусовите им качества. Екипът от експерти доказа, че тортите могат да се правят с 40% по-малко захар или подсладители и да насят същата сладост, както и когато бъкат от вредности. Тайната се крие в усещането за самия вкус, а идеята е то да бъде подсилено, за сметка на добавките на подсладители.

 

Езикът усеща само 1/5 от захарите в сладкарските изделия. Цялата останала захар се поглъща без да носи радост на небцето. За сметка на това тя с пълна сила вреди на тялото и спомага за лесното натрупване на килограми. Проблемът с непълното осезание на вкуса идва от брадавиците на езика. Върху тях трябва да попадне захарна молекула, за да предадат те характерното чувство за наслада. Повечето молекули обаче не се докосват до тези брадавици.

 

Как да се провокира усещането за сладост? На този въпрос се заемат да отговорят израелските учени и успяват, като взаимстват хитра идея от фармацевтичната индустрия. Някои лекарства, които са предназначени да действат върху определени части от тялото, без да попадат върху други, се обвиват в молекула, която да се разпадне под въздействието на точно търсения обект. Така лекарствата достигат до местата, за които са предназначени.

 

В сладкишите се добавят безвкусни молекули, покрити със захар. Иновативните торти, представени от екипа изследователи при развиване на тезата, съдържат безвкусни молекули от силициев двуоксид, върху които се полепя захарта. Така при достигане до брадавица, отговаряща за вкуса, молекулата изпуска захарта и тя се възприема като сладост. Иновативните торти съдържат 40% по-малко захар от своите първообрази, но вкусът им е също толкова сладък.

 

Изобретението планира да намали консумацията на захар и подсладители в световен мащаб. В процес на разработка са напълно безвредни вещества, които да транспортират сладостта до рецепторите. Така всеки човек ще може да се радва на любимите си лакомства в по-полезен вариант.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Изкуствените подсладители предизвикват рак

Хората в глобален мащаб прекаляват с изкуствените подсладители и добавената захар в храните, а това ги разболява.   виж още »

Изомалт – най-полезният заместител на захарта

Е953 е сладък естествен продукт с малко калории, подходящ за диабетици, нискокалоричен и по-полезен от захарта.   виж още »

Ако ще е сладко, нека е семпло

Ако искате десерт, който да не е вреден, изберете някои основен сладък продукт и хапнете само него.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта