Регистрация

Щом езикът не усеща вкуса на шоколада, то и тялото не го желае

06 Jun 2018   /   nina123   /   Видяна: 1802
Щом езикът не усеща вкуса на шоколада, то и тялото не го желае

Ако се потиснат рецепторите за сладост на езика, сигналите до мозъка, че се хапва сладкиш са заблудени, а оттам и желанието да се ядат десерти намалява.

След като учени доказаха, че захарта действа пристрастяващо на тялото (Повече по темата четете ТУК) и колкото повече сладкиши хапваме, толкова повече се отваря апетитът за тях, то ново изследване се отнесе към реалната наслада, която изпитваме от десертите. Изследователите от Колумбийския университет, цитирани от vesti.bg направиха сензационно откритие, с което човекът на бъдещето ще може да спре апетита си към сладкишите.

 

Ако не се усеща сладостта на десерта, тялото престава да го желае, твърдят учените, провели редица изследвания върху дребни гризачи. Рецепторите на езика изпращат сигналите за сладост до дял от мозъка, наречен амигдала. Той „разчита“ кодировката и „съобщава“ на тялото, че в него постъпва храна с висока сладост. Тогава се отделят различни хормони, благодарение на които усещаме неповторимото удоволствие от вкуса.

 

Сладкото се спира с потискане на рецепторите на езика. Когато сигналите за сладостта не достигнат до мозъка, въпреки че десертът е вече в коремчето, не се появява желанието да се изяде още от него. Затова езикът се оказва виновник за десертната настървеност. При опитите с мишки били затъпени осезанията на рецепторите на езика и така животните не желаели да ядат още и още храна за разлика от онези, които усещали цялата й вкусова палитра.

 

Развитието на идеята за потискане на глада за сладко ще спаси човечеството от затлъстяване, вярват изследователите. Те предупреждават, че откритията са все още експериментални и тепърва започват проучвания как този метод за намаляване на апетита може да бъде приложим и за хора. Важно е в развиването на идеята да се подхожда внимателно, за да не загуби човек изцяло възможността да се наслаждава на храната.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Пътят на шоколада до сърцата на хората

Откъде произхожда шоколадът, какви са първите шоколади и кога хората откриват качествата на какаото?   виж още »

Тридневна диета спасява от захарна зависимост

Ако не искате да сте грозни, болни и дебели, сведете до минимум консумацията на захар, съветва хранителният експерт Брук Алпърт.   виж още »

Нашенецът излапва по 36 кила захар на година

Българите прекаляват с бялата захар в десертите и подсладените напитки. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта