Регистрация

Трикове за спиране на хълцането

11 Nov 2021   /   nina123   /   Видяна: 1223
Трикове за спиране на хълцането

Как да спра да хълцам със задържане на въздух и защо хълцам въобще?

 

Хълцането се случва ненадейно, внезапно и често може да причини неприятно усещане в социална среда. И какво да направи човек, ако се разхълца на работното място, по време на делова или интимна среща и дори при разговор по телефон с близките? И докато децата се смеят на случващото се, възрастните сконфузено се оправдават, въпреки че… на всеки се случва и е напълно нормално.

Какво представлява хълцането? То се ръководи от мозъка, който прави грешка и изпраща неадекватни сигнали до диафрагмата – мускул, който разделя гърдите и корема и при своите контракции притиска белия дроб. По нареждане на ума той започва да осъществява силни свивания, които се случват доста по-често, отколкото би трябвало. Така притиска белия дроб и оттам под налягане излиза въздух. Ето защо се чува типичният за хълцането неприятен звук, наподобяващ учудване.

Спиране на хълцане със задържане на дъха. Повечето трикове срещу хълцане са свързани с идеята, че мозъкът трябва да се рестартира по отношение на диафрагмата. Затова поемете дълбоко дъх и го задръжте колкото може повече. Така умът ще започне да се бори за оцеляване, изключвайки част от останалите си функции или премествайки по-малко внимание върху тях. И когато намали вниманието си върху диафрагмата, отношението му към нея ще се пренастрои.

Хълцане и стрес. Стресът може да отключи хълцането, но и да го потисне. Принципът е същият – мозъкът трябва да се изправи пред по-сериозен проблем, за да концентрира действието си в друг обект. Ето защо разхълцалият се може да ви помоли да го стреснете. Бъдете изобретателен в такива моменти, но внимавайте да не прекалите. Ако сте сами у дома и хълцате известно време – пуснете си страшен филм. Възможността да има ефекта на плашещ другар е голяма.

Как да спра да хълцам с плик? Плик или балон – все едно. Можете да възвърнете нормалната съкратимост на диафрагмата като започнете да надувате нещо. Така ще се редуват по естествен начин дълбоки вдишвания и издишвания, които ще накарат мускула да се отпусне и заработи в нормален ритъм.

Стоп на хълцането с гушнати колене. Ако дишането на помогне да нормализирате контракциите на диафрагмата, опитайте да седнете в някой ъгъл с изправен гръб, да свиете коленете максимално близо до врата и да обгърнете краката с ръцете си. След това поемете въздух и задръжте. После издишайте и пак задръжте като притискате крака към тялото си. Така движението на диафрагмата ще се ограничи минимално и тя ще започне да се успокоява. След минута се очаква контракциите ѝ  да престанат.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

10 любопитни факта за алкохола и пиячите

Вижте кога е започнало напиването на Земята, коя е най-скъпата водка и колко души са пияни в момента. виж още »

Смартфон ни спира да се натряскаме

Умният телефон алармира да отстъпите от територията на питейното заведение и изпраща сигнал до лекуващото медицинско лице, ако прекалите с чашките. виж още »

Нашенецът излапва по 36 кила захар на година

Българите прекаляват с бялата захар в десертите и подсладените напитки. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта