Регистрация

Народни разядки със сухи чушки

28 Nov 2022   /   nina123   /   Видяна: 2924
Народни разядки със сухи чушки

Зимни салати и мезета със сухи чушки – завръщане към корените на българската народна кухня.

 

Сезонът на пресните чушки постепенно си отива, а вече можем да се насладим и на първите готови сушени чушки. Това е лесен и хитър начин да се запази реколтата за зимата (вижте как се правят сухи чушки у дома) като се гарантира, че зеленчукът няма да се развали, нито пък ще заема ценно пространство във фризера. Дори и да не разполагате със сухи чушки у дома си, в хранителната верига вече се продават сушен чушки, а в кварталните магазинчета за плодове и зеленчуци дори можете да си купите красивите нанизи от сушени чушки на върви, с които хем да украсите подобаващо кухнята, хем да разполагате с чушки за зимните гозби. А ето и какво можете да си сготвите с тях, за да създадете вкусна разядка, зимна салата със сухи чушки или пък зеленчуков пастет за мазане на хляб и други тестени изделия.

Ако пък искате да използвате сухите чушки за основно ястие – вижте как си сготвихме пълнени сухи чушки с боб и картофи

1. Мачканица от сухи чушки със сирене и чесън. Това е типична българска разядка за студеното време, която за съжаление не се продава в хранителната верига и се открива все по-рядко в ресторантите с традиционна народна кухня. Затова единственият шанс да ѝ се насладите получавате, ако си я спретнете у дома. За целта вземете 200 г бяло сирене или същото количество извара и намачкайте с вилица в купа докато стане на крем. Ако използвате извара – подсолете добре. Накиснете във вряла вода 10 сухи червени чушки за поне 40 минути. След това отцедете от водата и прехвърлете в купата на блендера или чопъра. Добавете 3-5 скилидки чесън, 3 с.л. зехтин и лют пипер на вкус. Ако не харесвате пикантна храна, го пропуснете. Смелете на паста – не е задължително да е напълно хомогенна. След това прехвърлете при сиренето или изварата и разбъркайте. Опитайте на подправки и ако всичко ви харесва, можете да сервирате или да приберете в хладилник до момента на поднасяне.

Домашна рецепта за пълнени сухи чушки с ориз и коприва – така няма да се притеснявате, ако ви останат от сухите чушки чак до пролетта

2. Македонско макало. Прието е, че тази разядка е неразделна част от македонската кухня, но в Сандански и Петрич хората са я опитвали още от прадедите си. 10 големи сухи чушки се заливат с вряла вода, кипват се на слаб огън и се варят 15 минути под капак. Следва да се нарежат много на ситно в купичка. Добавят се 2-3 скилидки намачкан чесън, 2 с.л. оцет, 2 с.л. зехтин, сол и лют пипер на вкус. А после се хапва като мезе или салата, по желание намазано върху хляб. В днешно време чушките и чесънът могат да се превърнат в по-гладък крем, ако се работи с чопър или блендер.

Видео за направата на типичното македонско макало

3. Кьопоолу със сухи чушки. Ако искате да опитате любимото кьопоолу по различен начин, изпечете си 2 патладжана до омекване, обелете и смелете в месомелачка или с чопър. Към тях прибавете 3-5 скилидки чесън. Сухите чушки (около 6-8 броя) първо накиснете, а щом се рехидратират, наситнете. Рендосайте си сърцевината на 2 домата и я изсипете в 3 с.л. сгорещено олио в тиган на умерен огън. Бъркайте 7-8 минути и добавете чушките и патладжаните с чесън. Гответе още 7-8 минути. Овкусете със сол и черен пипер. След като махнете от котлона можете да добавите листа пресен магданоз, ако ви се намират.

4. Хрупавица от сушени чушки с хляб. Запечете на тостер или фурна до покафеняване 2 филии хляб. След това ги наронете на трохи. Вместо тях можете да използвате и готова галета. Прибавете нарязани на ситно орехи – около 80 грама. Сушените чушки накиснете във вряла вода за 30 минути, след това отцедете и наситнете. Смесете с орехите и хляба и добавете намачкан чесън и пресен магданоз на вкус. Осолете. Получава се приятно народно мезе, с което мъжете в миналото са сядали на по ракийка.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Три разядки, в които да добавим сирене

Натрошеното бяло сирене върху любимата разядка прави вкуса по-народен и плътен.   виж още »

Хитри идеи след като разбием яйцата

Яйчени пайчета, заливка за тестени изделия или полезна закуска – всичко това става само от разбити яйца.   виж още »

Най-поръчваните напитки в български заведения

Кои питиета се поръчват най-често в родните барове, дискотеки и кръчми? виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта