Регистрация

Хитри идеи след като разбием яйцата

03 Sep 2019   /   nina123   /   Видяна: 1798
Хитри идеи след като разбием яйцата

Яйчени пайчета, заливка за тестени изделия или полезна закуска – всичко това става само от разбити яйца.

 

Яйцата съдържат един от най-полезния и чист протеин. Богати също на витамини, микроелементи и полезни мастни киселини, те са идеалната храна, стига да са сготвени така, че да запазят качествата си. Изпържените яйца попиват допълнителна мазнина, високата температура при готвенето убива ценностите им за тялото, пък и са тежки за храносмилателната система. Затова печенето и варенето са по-добри алтернативи. Ако сте решили да си направите различна и полезна яйчена храна, ние ще ви дадем няколко идеи.

 

Гарнирани запеканки от разбити яйца. Можете да ги сготвите на тиган или фурна. За целта се разбиват яйца с миксер. След това можете да пресипете сместа в малък тиган или малка тавичка, като предварително намажете съда с масло или просто се спрете на незалепващо покритие. Дебелината на запеканката трябва да е 2-3 пръста. Следва да вкарате тавата във фурната на 160 градуса, като я покриете с алуминиево фолио. Или да изсипете сместа в малкото тиганче и да печете на умерен котлон. След 30 минути във фурната фолиото се маха и се допича. Съдържанието на тигана пък трябва да се обърне внимателно на 15-тата минута, за да се сготви и от другата страна. След още малко време е готово. После можете да гарнирате като пица, да поръсите със сирена и зеленчуци и вече имате полезно основно.

 

Суфлета от разбити яйца. Тук е добре да разделите белтъци от жълтъци и да разбиете отделно белтъчната пяна на сняг. След това смесвате с жълтъците и добавяте плънка по желание – колбас, сирена и подправки. Сместа се излива в намаслени купички за суфле или брюле, като се пълнят на 2/3, защото ще се надигне. Пече се на 170 градуса в предварително загрята фурна за 20-тина минути. Не прекалявайте с добавките, за да не спихнат суфлетата.

 

Въглехидрати със заливка от разбити яйца. Дали макарони, друг вид паста, нарязан на кубчета хляб, сварен ориз или картофи – всичко това може да получи яйчена заливка и по този начин да се обогати с ценния протеин. Можете да го направите в сладък или солен вариант. Яйцата се разбиват, добавят се подправки по желание. Можете да използвате захар, ванилия, канела, сушени плодове или пък натрошено сирене, рендосан кашкавал, наситнени пресни подправки (босилек, копър, магданоз), намачкан на паста чесън, лют пипер, кимион, къри и др. Към получената смес се налива мляко или течна сметана. После се залива избрания въглехидрат и се запича на фурна. Ето отново полезна храна, но този път с доста повече калории, гарантиращи засищането.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Народни разядки със сухи чушки

Зимни салати и мезета със сухи чушки – завръщане към корените на българската народна кухня.   виж още »

Яйчени ястия на микровълнова – бързо и здравословно

Как се готвят яйца в микровълнова фурна и може ли да се направи поширано яйце в микровълновата?   виж още »

Какво означавт цифрите от кода на купените яйца

Как да познаем яйцата от свободно отглеждани кокошки и колко е срока на годност на птичите продукти. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта