Регистрация

Три разядки, в които да добавим сирене

11 Dec 2019   /   nina123   /   Видяна: 2182
Три разядки, в които да добавим сирене

Натрошеното бяло сирене върху любимата разядка прави вкуса по-народен и плътен.

 

Бялото саламурено сирене е ярък представител на родната кулинарна традиция. Апетитно за директно боцкане или поръсено с пипер и покапано със зехтин, неустоимо в баници и солени кифли, страхотно за завършек на салати, гарниране на филии и поръска на основни ястия, то се връзва с почти всичко родно и солено за хапване. Пък и е идеално мезе за редица вина. Днес ще ви дадем три идеи как и къде да го добавите, за да превърнете обикновения дип в страхотна разядка със сирене. А и да сервирате по-питателно предястие с още по-народен вкус.

 

1. Кисело мляко с копър, чесън и сирене. Обикновеният сос от кисело мляко (в някои случаи цедено) с намачкан чесън, наситнен копър и сол е идеален за потапяне на пържени и панирани храни, намазване върху тестени изделия и дори хапване като салата, с добавка от кисели краставички. Но знаете ли какво ще стане, ако натрошите сирене в него? Очаква ви още по-плътен вкус и възможност да го хапвате директно с вилица като мезенце или вид млечна салата. Ако искате да топкате в него панирани зеленчуци, месни хапчици или пържени картофки, намачкайте сиренето с вилица, за да стане на крем или пюрирайте директно с пасатор цялата смес. След това можете да я използвате и като крема сирене за мазане на хляб.

 

2. Варианти на кьопоолу със сирене. Кой не обича микса от печени или пържени зеленчуци с чесън и магданоз? А знаете ли колко по-пълен става вкусът му, ако натрошите в него сирене. Все пак емблематичният за България млечен продукт се връзва идеално с домати, чушки, магданоз, патладжани, чесън по отделно. Е, заедно също е много вкусно. Ако се притеснявате да не развалите цялото ястие, отсипете част от него и опитайте със сиренена добавка. Очаква се доста да ви дoпадне. А после най-вероятно ще поискате да овкусите цялото предястие.

 

3. Зеленчуково пюре със сирене. Ако не държите на всяка цена пюрето от печени тиквички, варен грах, печен чесън с хляб, картофи или броколи да е постно, то добавете сирене в него. Изведнъж ще усетите колко по-приятна става текстурата на ястието, а вкусът сякаш се изпълва със смисъл. Отново може да пробвате с малка част от ястието и чак след одобрение, да натрошите върху целия дип. И пак – при желание за гладкост на текстурата, минете през пасатор.

 

При добавка на сирене внимавайте със соленето. В процеса на направа на бялото сирене се използва голямо количество сол, а част от нея остава в продукта. Затова трябва доста да внимавате, когато го прибавяте към вече овкусена салата. Може да се окаже прекалено солено и дори неприятно за ядене. Затова можете да изкисвате в съд с вода сиренето си преди употреба или просто да не добавяте сол на ястията, които планирате да подсиренявате. Както се казва - сол лесно може да се прибави към храната, ала трудно се отнема от нея!

ПОДОБНИ СТАТИИ

Народни разядки със сухи чушки

Зимни салати и мезета със сухи чушки – завръщане към корените на българската народна кухня.   виж още »

Козе сирене – от млеконадоя до щанда

Как правят козе сирене в мандри и фабрики за производство на млечни продукти. виж още »

Как се прави домашно сирене с домашно краве мляко

Специално за kulinarno.bg баба Тинка от видинското село Черно поле разказва как се прави домашно бяло саламурено сирене по традиционна българска рецеп виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта